Kor-Képek 1956


Megjelent a Magyar Távirati Iroda Kor-képek címmel, 2004-ben indított fényképalbum-sorozatának harmadik kötete.

A sorozat felvállalt célja az, hogy évről évre folyamatosan és kronologikusan átfogó válogatást adjon közre a Magyarországra vonatkozó digitalizált történelmi fotók legjavából. A sorozatnyitó Kor-képek 1945-1947 albumot tavaly az 1938-1945-ös korszakot átfogó kötet követte, s idén magától értetődően esett a választás az 1956-os évre, a XX. századi magyar történelem egyik legdicsőségesebb, s egyben legtragikusabb évére. Az ötvenedik évfordulón a nemzeti hírügynökség e fotóalbum kiadásával is tisztelegni kíván a forradalom emléke előtt – írja a kötet előszavában Vince Mátyás, az MTI elnöke.
A mostani, harmadik kötet időhorizontja a teljes 1956-os év: az album nemcsak a forradalom napjaiban készült fotókat, hanem a forradalmat megelőző hónapok történéseit rögzítő fényképeket, illetve a forradalom leverése utáni időszakból fellelhető sajtófotókat is tartalmazza.

A kötet fotóanyagát áttekintve sokaknak támadhat hiányérzete – én is közéjük tartozom". S ez nem a válogatás hibája, hanem abból a szomorú tényből fakad, hogy a forradalom idején készült fotók jelentős része eltűnt, megsemmisült. A Magyar Távirati Iroda archívumából például – valószínűsíthetően 1957 elején – a Belügyminisztérium szinte a teljes 56-os negatív-állományt elvitte, s ennek az anyagnak azóta sem tudunk nyomára bukkanni.
Alig van képi dokumentációja annak a néhány napnak, a november 4. és november közepe közötti időszaknak, amikor a hatalmas szovjet túlerővel szemben a felkelők felvették a harcot, s ameddig tudták, tartották állásaikat. De nincsenek képek a magyarok deportálásáról a Szovjetunióba, rettenetesen kevés a megmaradt fotó a forradalom fővároson kívüli eseményeiről, s néhány kivétellel nem bukkantunk olyan fényképekre sem, amelyek a Nagy Imre köré tömörült csoport jeles személyiségeit, akiket az 1958-es perben halálra vagy hosszú börtönbüntetésre ítéltek – Gimes Miklóst, Szilágyi Sándort, Donáth Ferencet, Jánosi Ferencet vagy Vásárhelyi Miklóst – örökítenék meg a forradalom napjaiban.

Az érdeklődő külföldi olvasóra gondolva az MTI idén is lefordította angolra és németre a képaláírásokat, valamint az előszót, továbbá Rainer M. János a korszak megértését segítő történészi bevezetőjét.
A Kor-Képek 1956 főszerkesztője Féner Tamás, a korszakot felnőtt fejjel megélt fotóművész. A korábbiakhoz hasonlóan nívós kivitelű kötet kiadását az 1956-os Emlékévet Előkészítő Bizottság anyagilag is támogatta.

A könyv ára (az áfát tartalmazza): 6900 Ft

MegrendelésHírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának