Hírek (2006)
Szeptember 26., kedd


Az olasz köztársasági elnök tisztelgése az 1956-os forradalom emléke előtt

     Budapest, 2006. szeptember 26., kedd (MTI) - Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök keddi Magyarországon tett hivatalos látogatásán lerótta kegyeletét az 1956-os mártírok rákoskeresztúri sírhelyénél.

     Az olasz köztársasági elnök egynapos hivatalos látogatásának első útja a rákoskeresztúri Új Köztemetőbe vezetett.
     Az 1956-os emlékműnél díszőrök fogadták az államfőt, aki előbb megkoszorúzta az emlékművet, majd a kétperces csend és főhajtás után kíséretével Nagy Imre sírjához vonult, ahol virágcsokrot helyezett el. Ezután megtekintette a forradalom erdélyi mártírjainak emlékművét.
     Giorgio Napolitano a temetőben tett látogatását az 1-es parcellában zárta, ahol lerótta kegyeletét az olasz katonák sírjánál.
     A veterán olasz politikus idén májusban lett az Olasz Köztársaság államfője, és Sólyom László köztársasági elnök a megválasztásához gratuláló levélben meghívta őt az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából rendezett budapesti ünnepségekre.
     A meghívás Magyarországon és Olaszországban egyaránt vitát váltott ki. Az 1925-ben született Napolitano egészen fiatalon állt a második világháború idején az olasz antifasiszták közé, s onnét az Olasz Kommunista Pártba (PCI) vezetett az útja.
     Az 1956-os magyar forradalom és a forradalmat leverő szovjet invázió megítélése kettészakította az akkor olasz baloldalt, az Olasz Szocialista Párt, amely elítélte a magyar forradalom leverését, felmondta népfrontbeli szövetségét, az Olasz Kommunista Párttal.
     A kommunisták soraiban is heves viták voltak. Ebben a vitában hangzott el az a mondat, amelyet azóta magyaráznia kell Giorgio Napolitanónak: "a szovjet beavatkozás nemcsak ahhoz járult hozzá, hogy Magyarország elkerülje a káoszt és az ellenforradalmat, hanem a világbékéhez is". Giorgio Napolitano két évtizeddel ezelőtt, illetve idén augusztusban elismerte, hogy a magyar 56 kérdésében az Olasz Szocialista Pártnak volt igaza. A párt egykori főtitkáráról elnevezett alapítványnak üzenetet küldött, s ebben leszögezte: "teljes egészében elismerem Pietro Nenni és az Olasz Szocialista Párt nagy részének akkori ítéletét és álláspontját abban a döntő pillanatban".Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának