Hírek (2006)
Szeptember 26., kedd


Az olasz köztársasági elnök Budapesten-ÖSSZEFOGLALÓ

     Budapest, 2006. szeptember 26., kedd (MTI) - Az 1956-os magyar forradalom előtti tisztelgés jelentőségét és az európai integráció folytatásának szükségességét hangsúlyozta keddi budapesti tárgyalásán Giorgio Napolitano, az Olasz Köztársaság elnöke. Az olasz államfő megbeszélést folytatott magyar partnerével, Sólyom László köztársasági elnökkel, lerótta kegyeletét az 1956-os mártírok rákoskeresztúri sírhelyénél és a közös Európáról tartott előadást a Magyar Tudományos Akadémián.

      Egynapos hivatalos látogatásán Giorgio Napolitano első útja a rákoskeresztúri Új Köztemetőbe vezetett. Megkoszorúzta az 1956-os emlékművet, majd kíséretével Nagy Imre sírjánál virágcsokrot helyezett el.
     Sólyom Lászlóval folytatott megbeszélésén az olasz államfő kiemelte az 1956-os magyar forradalom előtti tisztelgés jelentőségét és az európai integráció folytatásának szükségességét.
     A tárgyalásokat követően a magyar államfő elmondta, hogy ötven évvel ezelőtt Giorgio Napolitano az olasz politikusoknak ahhoz a kisebb csoportjához tartozott, amelynek tagjai különböző okokból helyeselték a magyar forradalom elleni szovjet inváziót. Giorgio Napolitano azonban 1968 óta számos jelét adta, hogy álláspontját megváltoztatta, s most Budapesten sem mentegette, magyarázta korábbi véleményét, hanem határozottan és egyértelműen elhatárolódott attól. Sólyom László köszönetét fejezte ki az olasz elnöknek ezért az őszinteségért.
     A magyar köztársasági elnök hangsúlyozta: Olaszország támogatja Magyarország törekvését, hogy 2007 végéig a schengeni térség része legyen.
     A tárgyalásokon mindketten egyetértettek abban, hogy folytatni kell az európai alkotmányos szerződés ratifikációs folyamatát, továbbá szükség van a közös európai külpolitikára, annak közös képviselőjére.
     Rámutattak arra, hogy Horvátországnak az EU-n belül van a helye.
     Az olasz elnök a Sólyom Lászlóval folytatott konzultációt követően a közös Európa építésének megtorpanásáról és a továbblépés lehetőségéről tartott előadást a Magyar Tudományos Akadémián.
     Az olasz államfő elemzése szerint az Európai Unió válságát mutatja, hogy a 2004 októberében elfogadott alkotmányos szerződés ratifikálását több tagállam elutasította, így az európai alkotmány nem léphetett életbe. Erre a válságra volt politikai válasz az, hogy az Európai Unió 25 tagállama idén nyáron jóváhagyta a libanoni békemissziót.
     "Ma a politikai integrációban való haladás elsősorban Európa nemzetközi szerepvállalásának erősítését jelenti" - jelentette ki. Giorgio Napolitano ugyanakkor hangsúlyozta, hogy semmiképpen nem szabad veszni hagyni az alkotmányos szerződést, lehetővé kell tenni azt, hogy a dokumentumot elutasító Franciaország és Hollandia újra megvitathassa azt.
     A közös Európa építésének történelmi áttekintésekor kiemelte, hogy az 1956-os magyar forradalom mártírjai olyan - az akkori történelmi helyzetben bukásra ítélt - népfelkelés harcosai voltak, mely felkelést a földrész történelmi újraegyesítésének előfutáraként kell értékelni.
     Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az előadást követően a tudomány és művészeti akadémiai éremmel tüntette ki az olasz köztársasági elnököt.
     Giorgio Napolitano az Olasz Kulturális Intézetben szeptember 11-én nyílt ,56-os kiállítás megtekintésével zárta budapesti látogatását.
     Olasz újságíróknak nyilatkozva közölte: a magyar köztársasági elnök ősszel nemcsak Vatikánba, hanem Rómába is ellátogat.


Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának