Hírek (2006)
Szeptember 27., szerda


1956 - A Szabadság, szerelem a Fehér Házban

     Budapest, 2006. szeptember 27., szerda (MTI) - George W. Bush amerikai elnök is a Szabadság, szerelem című magyar film nézői között lesz, miután Goda Krisztina rendező és Andrew G. Vajna producer alkotását a magyar filmek közül elsőként az a megtiszteltetés érte, hogy meghívást kapott a Fehér Házba.

     Az 1956-os forradalmat megidéző alkotás azonban már a Fehér Házban október 29-én történő bemutatkozás előtt megkezdi nemzetközi szereplését: október 11-én az egyik legrangosabb filmes elismerés, a Golden Globe-díj odaítélésére jogosult, Hollywoodba akkreditált újságírók tekinthetik meg. A filmet meghívták New Yorkba a Lincoln Center októberi filmfesztiváljára, Los Angelesbe, Bostonba, Chicagóba, Londonba, Párizsba, Moszkvába és Tel Avivba is.
     Az ünnepélyes vetítések azonban csupán a Szabadság, szerelem című film nemzetközi sikereinek kezdetét jelzik. Az elmúlt hetekben a világ legnagyobb forgalmazó cégeinek képviselői jöttek Budapestre, hogy még a vágószobában megnézzék a nem végleges változatot: komolyan érdeklődik a Fox, a Sony Classics, a Regency, a Focus és a Paramount Classics valamint rajtuk kívül a Weinstein Company, az a cég, amely számos független film világsikeréhez járult már hozzá. E cégek készen állnak a nemzetközi forgalmazásra, a konkrét tárgyalások a jövő héten kezdődnek.
     A Szabadság, szerelem 2006. október 23-án, rendhagyó módon hétfőn kerül a magyar mozikba - az alkotók és a forgalmazó a szokásostól eltérő premier időponttal is az ötven évvel ezelőtti események előtt kíván tisztelegni - tudatta az Intercom filmforgalmazó.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának