Hírek (2006)
Szeptember 27., szerda


Könyvbemutató - Portrékötet egy elveszett univerzumról

     Budapest, 2006. szeptember 27., szerda (MTI) - Eörsi László Pesti srácok című portréalbumát, amelyben a történész 761 felkelő levéltárakban fellelt fényképét és néhány adatát szerkesztette kötetté, szerdán mutatták be a Liberálisok házában.

     "Berecz György 1924-58. gépkocsivezető. Fogság: 1957. április 24-1958. január 28. Kivégezték" - olvasható rögtön a könyvben szereplő első fénykép mellett. A szerző a különböző levéltárakban talált anyagokból állította össze az albumkötetet.
     "Eörsi László könyveiben a felkelők rövid életrajzait olvasva az az érzésem támad, mintha egy elsüllyedt Atlantisz, egy elveszett univerzum tárulna elém" - mondta a könyv bemutatóján szerdán Vágvölgyi B. András újságíró.     
     Ebben a könyvben azonban - ellentétben az író többi 1956-ról szóló kötetével (többek között a Mítoszok helyett, A Széna tériek, a Corvinisták 1956, az 1956 mártírjai, a Ferencváros 1956 című műveivel) - Eörsi László nem mellékel rövid életrajzot. A több száz kivégzett, emigrált, vagy akár tizenöt évre elítélt forradalmár arcát nézegetve mégis megjelenik az olvasó előtt a Vágvölgyi B. András által felvázolt univerzum.
     "A kötetben bemutatott +pesti srácok+ jelleme és a forradalomban játszott szerepük jelentékenyen különbözött. A történelem meghatározó személyiségei éppúgy megtalálhatók itt, mint a lincselők, vagy azok, akik a forradalom leverése után a megtorló hatóságokkal működtek együtt" - írta Eörsi László a könyv előszavában.
     "A könyv az 1956-os forradalom 50 éves évfordulójára készült, a fotókat területi alapon, kerületek, felkelőcsoportok szerint csoportosítottam" - mondta Eörsi László immár a bemutatón.
     "Az 1956-os forradalomban rejlik egy titok, amelyet sem a karhatalmisták, sem pedig a külföld nem értett meg. A titok abban áll, hogyan volt képes egy spontán felkelés néhány nap alatt elsöpörni a diktatúrát. Ennek a titoknak a megfejtésében segít nekünk Eörsi László, aki rendszeresen a Beszélőben publikálja könyveinek előtanulmányait" - mondta Mink András, a Beszélő politikai és kulturális folyóirat főszerkesztője, a Pesti srácok című könyv felelős kiadója.
     A bemutatón részt vett Puchert János egykori felkelő, akit a a Jutadombi harcokban való részvételéért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, ám 1970-ben kiengedték.
     "Fontos, hogy a kötetet a Liberálisok Házában mutatjuk be, mert ezzel is azt kívánjuk jelezni, hogy az 1956-os forradalom nem a jobboldalhoz, vagy a szélsőjobbhoz kötődik" - mondta végül Eörsi László.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának