Hírek (2006)
Szeptember 28., csütörtök


Sólyom László: a nemzeti ünnep megteremtésének hiánya immár elválaszthatatlan ,56-tól

     Budapest, 2006. szeptember 28., csütörtök (MTI) - Sem az egykori forradalmárok generációja, sem a következők nem tudták nemzeti ünneppé avatni az 1956-ról szóló megemlékezéseket - mondta Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön a budapesti Olasz Kultúrintézetben annak a kétnapos konferenciának a megnyitóján, amely tíz ország magyarországi nagykövetsége és több nemzetközi szervezet együttműködésével kezdődött.

     "Sem az egykori forradalmárok generációja, sem a következők nem voltak képesek a nemzeti ünnep megteremtésére, s ez a hiány ,56-tól immár elválaszthatatlan" - mutatott rá Sólyom László.
     A konferencia megrendezését lehetővé tevő, tíz ország nagykövetségére kiterjedő összefogásra utalva hozzátette: "Hálás vagyok, hogy éppen azoknak az országoknak a missziói, amelyek 1956-ban oly sok menekültet fogadtak be, ilyen nagyszabású, magas színvonalú konferenciával és rendezvénysorozattal emlékeznek a forradalomra."
     A magyar nép nem felejtette el segítségüket, s a rendezvények méltóképpen irányítják rá a közvélemény figyelmét erre a tényre - jegyezte meg a magyar köztársasági elnök.
      A kétnapos tanácskozáson - amit Sólyom Lászlóval együtt Paolo Guido Spinelli, Olaszország nagykövete nyitott meg - a tervek szerint felszólal többek között Boross Péter volt miniszterelnök, Király Béla, a Nemzetőrség volt főparancsnoka és Fónay Jenő, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének elnöke, Göncz Árpád egykori köztársasági elnök pedig levélben üdvözli az eseményt.
     Csütörtökön Fejtő Ferenc és Oplatka András történészek tartanak előadást, de szemtanúk is beszámolókat tartanak. Pénteken Nagy-Britanniából, Olaszországból, Ausztráliából és az Egyesült Államokból is érkeznek előadók.
     A konferencia része annak a nemzetközi programsorozatnak, amely szeptember 11-én kezdődött Budapesten. Az események között szerepel egyebek mellett egy, az 1956-os eseményekhez kapcsolódó fotókiállítás.
     A tárlaton mintegy négyszáz fényképet mutatnak be, a képek többségét Mario De Biasi olasz fotóriporter készítette. A fotók között szerepelnek az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, valamint a Nemzetközi Vöröskereszt képei, de érkeztek fotók az Egyesült Államokból, Kanadából, Svájcból és Ausztráliából is.
     A fényképek mellett korabeli könyveket, magazinokat és diplomáciai jelentéseket is közzétesznek.
     Szeptember 12. és 26. között az Olasz Kulturális Intézet "1956 filmekben és beszámolókban" címmel filmvetítés-sorozatnak is otthont adott. Két héten át minden este levetítettek egy-egy ,56-os filmet. A sort a kanadai Szabadság vihara nyitotta és az Anya című svájci film zárta.
     Az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó eseménysorozatot hét európai ország nagykövetsége, valamint Ausztrália, Kanada és az Egyesült Államok budapesti diplomáciai képviseletei, a Nemzetközi Vöröskereszt, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, valamint a Demokratikus Átmenet Nemzetközi Központja szervezi.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának