Hírek (2006)
Szeptember 28., csütörtök


Történelem - Lendvai mellőzi a tabukat 56-ról szóló könyvében

     Budapest, 2006. szeptember 28., csütörtök (MTI) - Paul Lendvai, a neves magyar származású osztrák publicista szerint 1956 hatásait, utórezgéseit sokkal jobban becsülik külföldön, mint Magyarországon. A forradalom évfordulójának kapcsán kitört viták rávilágítanak "a mai magyar társadalom mély megosztottságára, pedig ötvenhat a maga tragédiájával és szépségével az egész magyarságé."

     A Bécsben élő Lendvai, elismert Közép-Kelet-Európa-szakértő minderről "Forradalomról tabuk nélkül - 1956" című könyvének csütörtöki hivatalos budapesti bemutatóján beszélt.
     A könyv eredeti német nyelvű kiadása szeptember 8-án jelent meg Ausztriában, csak három nappal előzte meg a magyar kiadást, gyakorlatilag egyszerre került az osztrák és magyar olvasók kezébe, ami egyedülálló a maga nemében - közölte Rév András, a kötetet gondozó Napvilág Kiadó ügyvezető igazgatója.
     Lendvai új művét az egykori forradalmár, Mécs Imre MSZP-s parlamenti képviselő mutatta be, aki szerint "több tényező szerencsés találkozása sűrűsödik a könyvben". Mécs e tényezőket sorolva kiemelte, hogy a szerző a Kilián laktanyától kőhajításnyira lakott 1957-ig, így testközelből figyelte az eseményeket és "jelen volt a legendák születésénél".
     Lendvai európai hírű publicista, akinek van rálátása a dolgokra, a szerző "megtanulta a források tiszteletét és jelentős mértékben bővítette is az ismert források körét a könyv előkészítése során készített interjúkkal". Mindezen tényezők összejátszásának eredményeképpen egy igen objektív, ragyogó stílusban megírt olvasmányos kötet született.
     Mécs szerint Lendvai munkájának egyik legnagyobb érdeme a november 4-e utáni időszak tárgyalása, amelyet a szerző "második forradalomnak" nevez és részletesen bemutatja, hogyan váltak a munkásönkormányzatok a szervezett ellenállás legerősebb és leghatékonyabb gócaivá.
     Mécs Imre méltatta, hogy Lendvai külön fejezetet szentelt a forradalom során játszott ellentmondásos amerikai szerepnek is.
     Lendvai arról beszélt, hogy könyvében megpróbálta bemutatni "a véletlen és a szükségszerűség dialektikáját, megkísérelt rávilágítani a személyiség szerepének fontosságára. Lendvai szerint a történelmet "nem a személyek csinálják, de nagyon nagy a hatásuk rá."
     Kitért Ausztria szerepére is, szerinte az osztrákok viselkedtek a legtisztességesebben a forradalom idején és után.
     Lendvai munkáját Pruzsinszky Sándor fordította. Az első kiadást Magyarországon máris szinte teljesen szétkapkodták, de Rév András szerint nem kell sokáig várni a második kiadásra. Paul Lendvai könyvének angol fordítása is hamarosan megjelenik.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának