Hírek (2006)
Szeptember 30., szombat


Kultúra - Magyar Örökség-díj 1956 szellemében (FOTÓ!)

     Budapest, 2006. szeptember 30., szombat (MTI) - Negyvennegyedik alkalommal adták át szombaton a Magyar Örökség-díjakat - a bírálóbizottság döntése alapján hét elismerést ítéltek oda.

     A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében rendezett ünnepségen jelen volt Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége, Mádl Dalma, valamint Antall Józsefné, a néhai magyar miniszterelnök özvegye.
     "Mindig ünnep a Magyar Örökség-díj átadása, a mai azonban ezek közül is kiemelkedik. Világtörténelmi eseményről, fordulópontról, 1956 magyar októberéről emlékezünk meg ez alkalommal" - mondta Hámori József, az MTA alelnöke, a bírálóbizottság elnöke.
     Kifejtette: Ez a magyarság ünnepe, amely, bárhol is éljen a világban, büszke lehet arra a 13 napra, amikor, ha rövid időre is, de kivívta szabadságát, amikor a nemzet túlnyomó többsége egységesen vett részt leginkább a tisztaságával jellemezhető forradalomban.
     "A díjak ezért a forradalom társadalma és a szabadságharc hősei mellett azokat is megilletik, akik tevékenységükkel(…) átmentették október szellemét, és így hozzájárultak ahhoz, hogy 1956 fényes példája legyen a reményeink szebb jövőjét építő magyarságnak" - hangsúlyozta Hámori József.
     Magyar Örökség-díjjal jutalmazták, s ezzel bekerült a Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumába az 1956-os forradalom és szabadságharc, amelyet méltatva Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke azt emelte ki, hogy a vérbe fojtott forradalmak után csak nagy sokára világosodik meg: végül a vesztesek győzedelmeskednek. Így történt ez az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után, így történt ez 1956 esetében is.
     "Hogyan történhetett, hogy egy maroknyi nép a világ egyik legnagyobb hatalma ellen fogott fegyvert, s nemcsak fegyvert fogott, de győzött is? - tette fel a kérdést a tudós társaság elnöke, aki szerint a gyengék azért diadalmaskodhattak, mert az igazak oldalán álltak, az igazság pedig nagy erő.
     Meggyőződése szerint Magyarország történelmet írt, hiszen az 1956-os forradalom nyitotta fel a nyugati értelmiség szemét, mutatta meg a bolsevizmust a maga valójában.
     1956 "nem egyszerűen egyike volt a szocialista országok közötti első konfliktusoknak, az első háború, de ezzel vette kezdetét a rendszer bukása is" - mondta Vizi E. Szilveszter, s Prométheuszhoz hasonlította a magyar forradalom résztvevőit, akik a szabadságot lopták el, lopták vissza, az igazi szabadság reményét adták Európának, az egész világnak.
     Magyar Örökség-díjjal jutalmazták, s ezzel bekerült a Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumába Nagy Imre és a magyar forradalom hőseinek áldozata.
     A kitüntetettek között van a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola, amely énekművészetéért, és ifjabb Sapszon Ferenc, aki zenepedagógiai munkásságáért részesült az elismerésben.
     Magyar Örökség-díjat kapott költészetéért Nagy Gáspár, aki "a rendszerváltó versek egész sorát írta" és Raksányi Gellért színművész, aki egész életútja, emberi tartása, s művészeti teljesítménye alapján érdemelte ki az elismerést.
     A kitüntetettek között van a Bécsi Európa Klub, amelyet 1956 szelleméhez való hűsége emelt a díjazottak közé, valamint a Magyar írószövetség, amelynek nemzeti elkötelezettségét ismerte el a bírálóbizottság.
     A következő díjátadásra ez év december 16-án kerül sor.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának