Hírek (2006)
Október 3., kedd


Előadásokkal és kitüntetések átadásával emlékeztek az 1956-os forradalomra Budapesten

     Budapest, 2006. október 3., kedd (MTI) - Előadásokkal és kitüntetések átadásával emlékezett meg több '56-os szervezet az ötven évvel ezelőtti 1956-os forradalomról Budapesten a IX. kerületben kedden.

     Mécs Imre szocialista országgyűlési képviselő, volt 1956-os halálraítélt előadásában hangsúlyozta: át kell adni 1956 szellemiségét a társadalom fiatalabb korosztályainak. Szükség van rá, hogy az ötven évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc valóban példakép legyen. 1956 szelleme jelenleg nincs a helyén - fűzte hozzá.
     Mécs Imre visszaemlékező előadásában szólt arról: 1956. október 23-a délutánján még eszükbe se jutott, hogy forradalom tör ki hamarosan. Mint mondta, akkor tudatosult benne, hogy kitört a forradalom, amikor a Magyar Rádió épülete előtt meglőttek egy embert.
     Az Amerikai Egyesület Államokban élő Bánkuty Géza, aki az 56-os Magyarok Világtanácsának alapító elnöke és az Emigrációs 56-os Világtalálkozó Szervező Bizottságának vezetője, arról beszélt: nem lehet összehasonlítani egy emigrációba kényszerült 56-os és egy Magyarországon maradt bebörtönzött és meghurcolt ember megpróbáltatásait. Mint elmondta, külföldön mindent "előröl" kellett kezdeniük, de legalább azt szabadon tehették.
     Az előadások mellett az 50. évforduló alkalmából vitafórumot is szerveztek az esemény rendezői, a Közép-Európai Club Pannónia Közhasznú Egyesület (KEP, az 56-os Szövetség, a Budapestiek Együtt Közéleti Társaság, az 56-os Történelmi Alapítvány.
     Az előadások és a viták előtt Sinkovics Gyula, a KEP alelnöke a forradalom 50. évfordulója alkalmából kitüntetéseket adott át.
     Pro Fidelia kitüntetést kapott Bánkuty Géza, Bocskay T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnöke, Dömötör Zoltán nemzetőr altábornagy, az 56-os Nemzetőrség országos elnöke, Mécs Imre és Varga Zoltán, az 56-os Szövetség alelnöke.
     Az 56-os Szövetség országos elnöksége Szabó János-emlékérmet ítéltek oda Marinovich Endrének, a KEP társelnökének, az Antall- és a Boross-kormány volt kabinetfőnökének.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának