Hírek (2006)
Október 4., szerda


Megkapják nemzetőrjelvényüket az 1956-os Nemzetőrség egykori tagjai

     Budapest, 2006. október 4., szerda (MTI) - Az 1956-ban megalakult Nemzetőrség egykori tagjai november 4-én ünnepélyes keretek között kapják meg nemzetőrjelvényüket - erről állapodott meg szerdai megbeszélésén Király Béla nyugállományú vezérezredes, az egykori Nemzetőrség főparancsnoka és Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

     A Honvédelmi Minisztérium sajtóközleménye szerint Szekeres Imre a megbeszélésen támogatta, hogy az eredeti jelvények másolatait az igazolt nemzetőrök a szervezet megalakulásának 50. évfordulóján vehessék át.
     A jelvények adományozását Király Béla kezdeményezte. Az előterjesztés indoklásában egyebek között az áll: a napjainkra megsokszorozódott számú - bejegyzett és be nem jegyzett - szabadságharcos és nemzetőr szervezetekben helyenként visszaélések fordulnak elő, a nemzetőr nevet sokan viselik olyanok is, akik valójában nem tartoztak 1956-ban a Nemzetőrséghez.
     A Nemzetőrség tagjai már akkor fontosnak tartották, hogy jól megkülönböztethetők legyenek, ezért - Nagy Imre akkori
miniszterelnök jóváhagyásával - még a megalakulás előtt szerették volna szétosztani a hivatalos nemzetőrjelvényt tagjaiknak. Mindezt azonban megakadályozta a szovjet bevonulás.
     Ötven év után méltó helyen, a budai Várban, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban ünnepélyes keretek között, a Magyar Köztársaság kormánya nevében a honvédelmi miniszter adja át a jelvényeket az egykori nemzetőröknek. A Honvédelmi Minisztérium ezzel kíván tisztelegni azok előtt, akik 1956-ban nemzetőrként álltak a forradalom szolgálatában.
     (FOTÓ)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának