Hírek (2006)
Október 5., csütörtök


Rákóczi-iratokat kapott a Magyar Országos Levéltár

     Budapest, 2006. október 5., csütörtök (MTI) - Rákóczi-iratanyagot adott át a Magyar Országos Levéltárnak a Holland Nemzeti Levéltár az 1956. évi forradalom évfordulója alkalmából csütörtökön - tájékoztatta a magyar levéltár az MTI-t.

     A történelmi jelentőségű írásos emlék a fejedelmi Rákóczi-család, illetve egy másik Rákóczi-ág iratait tartalmazza, köztük egy középkori oklevelet - olvasható a Magyar Országos Levéltár honlapján.
     Az iratokat 1956-ban Rákóczi Imre menekítette külföldre. Mikor 1974-ben meghalt, felesége átadta azokat a Holland Nemzeti Levéltárnak, s úgy rendelkezett, a dokumentumokat a demokratikus Magyarország létrejöttekor juttassák vissza Hágából az országba.
     A holland levéltár igazgatója, Maarten W. van Boven az idén júniusban tudatta, hogy vissza kívánják adni az iratokat.
     A legértékesebb dokumentum a Károly Róbert király által Georgius fia Mykch-nek 1322-ben kiadott oklevél, amely a Rákócziak ősi, az egykori Zemplén megyében található székhelyét mutatja be, megemlítve II. Rákóczi Ferenc későbbi szülőhelyét, Borsit is.
     Ezen kívül számos családi levél is található az iratok között, a többi között Rákóczi László, II. Rákóczi György, továbbá Báthory Zsófia iratai.
     A gyűjteményt csütörtökön Maarten van Boven a Nemzeti Levéltár igazgatója adta át a Magyar Országos Levéltár képviselőjének. Az átadáson részt vett Ronald Alexander Mollinger, a Holland Királyság budapesti nagykövete.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának