Hírek (2006)
Október 5., csütörtök


Színházi bemutatók az ,56-os forradalom 50. évfordulóján

     Budapest, 2006. október 5., csütörtök (MTI) - Tizenkét budapesti és ugyanennyi vidéki bemutatót láthat a közönség az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából ebben a színházi évadban, de több előadással készülnek a teátrumok a határon túl is.

     Az Oktatási és Kulturális Minisztérium összegzése szerint a budapesti József Attila Színházban október 6-án, pénteken
mutatják be Darvasi László átiratában Gáli József Szabadsághegy című darabját. A mű premiere ötven évvel ezelőtt éppen ezen a napon volt, ugyanitt, a bemutatón részt vett Nagy Imre akkori miniszterelnök is. Az előadás csak a premiert érte meg. Gálit később a Tóth Ilona-perben másodfokon halálra ítélték, de nemzetközi tiltakozás miatt 15 éves börtönbüntetésre módosították az ítéletet. Végül 1960-ban szabadult amnesztiával. A mostani előadást Léner Péter, a színház igazgatója rendezi.
     Az 56 csepp vér című rock-musicalt október 19-én mutatják be a Papp László Sportarénában, megaprodukcióként; az előadásból filmet is készítenek. A Budapesti Kamaraszínház Ericsson Stúdiójában másnap, október 20-án lesz Kornis Mihály Kádárné balladája című darabjának premiere, a rendező Sólyom András.
     A fővárosi bemutatók sorában szerepel még C. Nagy István: Kiáltás a szabadságért (Alternatív Művészeti Alapítvány), Boldizsár Iván - Révész György - Bánk László: Éjfélkor (Budörsi Játékszín), Hubay Miklós: Késdobálók (Gózon Gyula Kamaraszínház) és Guelmino Sándor - Mácsai Pál: Mi újság, múlt század? (IBS Kft.) című darabja.
     A Debreceni Csokonai Színházban október 20-ára állítják színpadra Szőcs Géza Liberté 1956 című darabját Vidnyánszky Attila rendezésében. A műből filmváltozat is készül, amelynek premiere november 4-én lesz, szintén Debrecenben.
     A kaposvári Csiky Gergely Színház jövő januárban mutatja be az 1956 című darabot, az előadás rendezője Mohácsi János.
     Békéscsabán Bartus Gyula: Életek árán, Debrecenben Thurzó Gábor: Záróra, Dunaújvárosban Miskolczi Miklós: A százados, Egerben Bacsó Péter: Te rongyos élet, Pécsett és Tatabányán Örkény István: Pisti a vérzivatarban, Szegeden Pozsgai Zsolt: Szeretlek, Faust, Veszprémben Vándorfi László: A szabadság békessége, Zalaegerszegen Kabdebó Tamás: Köpölyözés című darabját láthatja a közönség a helyi színházak, illetve alapítványok és intézmények szervezésében.
     A határon túl a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a Nyíregyházi Örökség Színtársulat az "Ezerkilencszázötvenhat, te csillag!" című előadást játssza míg a Kassai Thália Színház Görgey Gábor: Galopp a Vérmezőn című darabját állítja színpadra.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának