Hírek (2006)
Október 6., péntek


1956 - Írószövetségek nemzetközi tanácskozása

     Budapest, 2006. október 6., péntek (MTI) - Többek között magyar, román, lengyel és német írók, irodalomtörténészek, kritikusok részvételével megkezdődött a Magyar Írószövetség által rendezett Írószövetségek a demokráciáért és a nemzeti függetlenségért című tanácskozás a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

     A Magyar Írószövetség kiemelt feladatot lát el az 1956-os megemlékezésekben, első rendezvénye a két napos nemzetközi tanácskozás, amelyen a résztvevők személyes élményeiket, gondolataikat mondják el az 50 évvel ezelőtti eseményekről.
     Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke megnyitó beszédében elmondta: a szomszéd országokban élő szellemi élet képviselői a magyarokkal 1956-ban együtt éreztek, lelkileg sok támogatást adtak, amit az 50. évfordulón nem csak megemlíteni kell, hanem megköszönni is.
     Hozzátette: a tanácskozásra nem tudott eljönni minden meghívott, mert többen Sütő András erdélyi magyar író temetésén vesznek részt szombaton Marosvásárhelyen. Méltatta az író munkásságát, majd megkérte az egybegyűlteket, hogy egyperces néma felállással emlékezzenek meg az elhunytról.
     A rendezvényen csak rövid beszédet mondott Gálfalvi Zsolt, a Román Írószövetség alelnöke, mert Kalász Mártonnal együtt a megnyitó után ő is elutazott Sütő András temetésére.
     Előadásában elmondta: "Számunkra, a romániai írók és mindenekelőtt a romániai magyar írók számára a Magyar Írószövetség küzdelme serkentő erőt jelentett, annak idején, 56-ban, és később is, különösen a 80-as években".
     Hozzátette: az írástudók felelősségéről és szolidaritásáról nem szabad lemondani.
     A pénteki tanácskozás további résztvevői: Jerzy Snopek irodalomtörténész (Lengyelország), Márkus Béla kritikus, tanár, Dr. Walter Engel író (Németország), Umemura Yuko történész (Japán), Tischler János történész, Babus Antal levéltáros, Lee Hochol író (Dél-Korea), Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész, Eugenius Ignatavicius költő (Litvánia), Vasy Géza irodalomtörténész, Ötvös István történész, N. Pál József irodalomtörténész, kritikus és Borbándi Gyula író, történész, szerkesztő.
     Kiss Gy. Csaba, irodalomtörténész a megnyitó utáni sajtótájékoztatón elmondta: szombat délután négy órától nyilvános kerekasztal-beszélgetést rendeznek, amelyre olyan írókat hívtak meg, akiknek az írószövetségek vezetőjeként egy-egy történelmi időszakban szerepük volt, vagy lehetett. Jelen lesz Fekete Gyula író, Anton Hykisch író (Pozsony, Szlovákia), Algimantas Cekuolis költő (Litvánia) és Marek Nowakowski (Varsó, Lengyelország).
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának