Hírek (2006)
Október 6., péntek


Rainer M. János Nagy Imréről szóló életrajza

     Berlin, 2006. október 6., péntek (MTI) - Rainer M. János Nagy Imréről szóló életrajza német nyelven is megjelent a Schöningh Verlag gondozásában, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójához és a frankfurti könyvvásárhoz időzítve.

     A szerző, a budapesti 1956-os Intézet igazgatója ezzel összefüggésben az MTI-nek pénteken elmondta: olyan Nagy Imre biográfiát kívánt írni, amely valóban eredeti forrásokon alapul és teljes történet. Azaz - mint fogalmazott - nem 1956 eseményeire összpontosít, hanem lehetőség szerint a teljes életutat mutatja be. Végig akarta követni egy olyan embernek az életét, aki nézete szerint a huszadik század magyar történelmének egyik legfontosabb szereplője volt - jelentette ki.
     A könyvet egyébként csütörtök este óriási érdeklődés mellett mutatták be Magyarország berlini nagykövetségén, ahol a több mint kétszáz német vendég jelenlétében Andreas Oplatka magyar származású svájci újságíró, a Neue Zürcher Zeitung című lap európai tekintélyű publicistája beszélgetett a szerzővel.
     Rainer M. János a beszélgetés során is elmondta azt, amit az MTI-nek is hangsúlyozott: Nagy Imre nem a forradalom vezetője volt, hanem egy olyan ember, aki a forradalom jelképe lett elsősorban kivégzésének, halálának pillanatától. Mert azt mindenki megértette, hogy Nagy Imrét 1956 miatt végezték ki. S amikor napvilágra került, hogy életének utolsó pillanatáig kitartott elvei mellett, mindez csak megerősítette ezt. "Nagy Imre 1956 szimbóluma, s nem vezetője volt. Egy igazi forradalomnak nincs vezetője, az egy spontán mozgalom, amelyből teremhetnek vezetők, de a magyar forradalomnak erre nem volt ideje" - fogalmazott az író.
     Könyvével - mint hangsúlyozta - egyebek között azt akarta bemutatni, hogy Nagy Imre korántsem volt hibátlan, de életének voltak olyan nagy pillanatai, amikor erkölcsös emberként tudott viselkedni egy olyan évszázadban, amely rendkívül kedvezőtlen környezetet teremtett az erkölcsös magatartás számára. Rainer M. János szerint a huszadik századi magyar történelem egyik nagy deficitje, hogy nincsenek nagy "morális példaképei". Nagy Imre azonban ilyen példával tudott szolgálni, s a mai magyar társadalom számára is azt testesíti meg, hogy lehetséges erkölcsösen viselkedni embert próbáló, nehéz helyzetekben is.
     A szerző elismerte, hogy Nagy Imre szerepének megítélésében a magyar politikai pártok között nincs konszenzus. Talán csak abban a vonatkozásban van egyetértés, hogy történelmi szerepét, mártíriumát egyik politikai oldal sem vonja radikálisan kétségbe. "De konszenzusról illúzió lenne beszélni" - tette hozzá.
     A csütörtök esti könyvbemutató és a Berlinben zajló, 1956 hatásairól szóló nemzetközi konferencia kapcsán Rainer M. János az MTI-nek hangsúlyozta: "Megható élmény, hogy a magyar forradalom még mindig milyen fontos az országhatárokon kívül. Szinte azt lehet mondani, hogy fontosabb - mindenesetre nyugodtabban és méltóbb módon tudnak róla beszélni - Magyarországon kívül, mint Magyarországon belül".
     A könyvbemutatón részvevő és meglehetősen tájékozott német vendégeket mindenekelőtt 1956 előzményei, Nagy Imre személyisége, Kádár Jánossal való kapcsolata, bel- és külpolitikai koncepciója, az 1989-es rendszerváltásban való szerepe és mai megítélése érdekelte.
     A német nyelvű fordítás alapjául az életrajz egy rövidített magyar kiadása szolgált. A fordítás egyébként Nagy Imre címmel, A pártkatonától a mártírig alcímmel jelent meg.
     (MTI-Panoráma - Berlin)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának