Hírek (2006)
Október 8., vasárnap


Több mint negyven kötet az ,56-os forradalom évfordulójára

     Budapest, 2006. október 8., vasárnap (MTI) - Több mint negyven kötet jelent, illetve jelenik meg állami támogatással az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára, a kiadványok többségét ősszel adják ki.

     Az Oktatási és Kulturális Minisztérium összegzése szerint a megjelenő munkák között szerepelnek irodalmi naplók, visszaemlékezések, interjúkötetek; a művek az egykori budapesti események mellett bemutatják a vidék forradalmát és a történtek külföldi megítélését is.
     Az 56-os Intézet Közalapítvány két kötettel készül: Kőrösi Zsuzsanna "1956 emlékezete" és Csics Gyula "Napló 1956-1957" című munkájával. A kiadványok sorában megtalálható Fejtő Ferenc "1956 a magyar forradalom" című könyve, valamint Pomogáts Béla két munkája is, a "A szabadságról és a zsarnokságról", illetve az "Ötvenhat csillaga". Szakolczai Attila és Á. Varga László a vidék forradalmáról írt kétkötetes művet. Kiadnak több irodalmi naplót is, ezek közé tartozik Ember Mária Mindent késve, valamint Futaky István Utam a Dossziéhoz című kötete.
     Az 56-os forradalom külföldi megítélését mutatja be a BBC magyar adásának két egykori munkatársa, Pallai Péter és Sárközi Mátyás A szabadság hullámhosszán című könyvben, valamint Vladimir Popin szerb író ,56 a jugoszláviai sajtó tükrében című írásában.
     A kiadványok között szerepel még egyebek mellett Kertész Ákos: A Nap utcai fiúk, Kopácsi Sándor: 1956 és ami mögötte van, Sümegi György: Naplók, interjúk 56-ról, Szántó Piroska: Forradalmi szvit, Buda Ferenc: Túl a falon, Szigethy Gábor: 1456 és 1956, Kő András: Melburne 1956, Ágh István: Októberi fogadalom, és Lossonczy Tamás: 56-os Vázlatkönyv című munkája.
     A mi forradalmunk című kiadványt Földes Anna, az Egység a forradalomban című kötetet Szesztay Ádám, a Piros a vér a pesti utcán című könyvet pedig Győri László szerkesztette.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának