Hírek (2006)
Október 11., szerda


Emlékülés az 1956-ban magyar menekülteket befogadó államok parlamenti képviselőinek részvételével.

     Budapest, 2006. október 11., szerda (MTI) - Emlékülést tartottak az 56-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából a magyar menekülteket befogadó államok parlamenti elnökeinek, illetve képviselőinek részvételével szerdán Budapesten.

     "A mai nap nem csak az emlékezés, hanem a hála és a köszönet napja is" - mondta ünnepi beszédében Szili Katalin.
     Az Országgyűlés elnöke köszönetet mondott mindazon országoknak és népüknek, amelyek 1956-ban befogadták a Magyarországról menekülni kényszerülőket, menedéket, otthont biztonságot nyújtottak a forradalmároknak.
     Az 1956-os magyar forradalommal elkezdődött a szovjet világ krízistörténete - mondta, hozzátéve, a forradalom azt üzente a világnak, hogy a kommunizmus megdönthető.
     1989 hozta el ,56 beteljesedését - hangsúlyozta, hozzátéve, "1956 kellett ahhoz, hogy államszocializmus végleg megroppanjon és 1989-ben eltűnjön Európából".
     A rendszerváltás - mutatott rá - nem csak itt Magyarországon, hanem nemzetközi méretekben is bekövetkezett, "így elmondhatjuk azt, hogy 1956 vereségből győzelemmé vált".
     A házelnök beszélt arról is, azok a magyarok, akik akkor elhagyták hazájukat, bebizonyították, hogy méltóak voltak a barátságra, a befogadó szeretetre, hiszen hosszú távon nem csak új hazájukat gazdagították a tudományban, a gazdaságban, vagy éppen a kultúrában, hanem az egész világot.
     Az emlékülés részvevői közül elsőként Andreas Khol, az osztrák parlament elnöke szólalt fel, köszönetet mondva minden magyarnak azért, hogy "1956-ban hihetetlen bátorsággal lerántották a kommunizmus álarcát".
     A befogadó országokból felszólalók hangsúlyozták, hogy a magyarok gazdagították társadalmukat, kultúrájukat, s hozzájárulnak a kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez.
     Az emlékülésen Andreas Khol után Hollandia, Szerbia, Svájc, Németország, Norvégia, Argentína, Svédország, Brazília, Izrael, az Egyesült Államok, Olaszország, Ausztrália, Belgium, Kanada, Franciaország és az Egyesült Királyság parlamenti elnökei, képviselői, illetve nagykövetei szólaltak fel.


Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának