Hírek (2006)
Október 13., péntek


Filmek az 1956-os forradalom 50. évfordulójára

     Budapest, 2006. október 13., péntek (MTI) - Több magyar játékfilm készült, illetve készül, továbbá számos dokumentumfilmet is forgattak az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából.

      Az Oktatási és Kulturális Minisztérium összegzése szerint a Szabadság, szerelem című alkotást, amelyet Goda Krisztina rendezett, az évforduló előestéjén, október 22-én mutatják be. A film a magyar férfi vízilabda-válogatottnak az 1956-os melbourne-i olimpián a szovjetek ellen vívott elődöntőjét eleveníti fel, és a mérkőzés kapcsán bemutatja az akkori budapesti eseményeket. A játékfilm producere Andy Vajna és Quentin Tarantino, rendezője pedig egy kanadai testvérpár: Colin Keith Gray és Megan Raney Aaron.
     A Budakeszi srácok díszbemutatóját szintén október 22-én tartják az Uránia Nemzeti Filmszínházban; az országos premier november 12-én lesz. Erdőss Pál filmje Kovács István író-történész-polonista "Gyermekkorom tündöklete" című önéletrajzi regénye nyomán készült, és egy tízéves gyerek szemszögéből láttatja 1956 eseményeit.
     A Mansfeld című kanadai-magyar-német koprodukciót 2006. szeptember 14-én már bemutatták. A film a fiatalon kivégzett Mansfeld Péter történetéről szól. Szilágyi Andor 1989-ben A világtalan szemtanú címmel regényt írt az ,56-os mártírról; 1996-ban készítette el a Mansfeld forgatókönyvének első változatát.
     Az 1956 vagy a Nap utcai fiúk, Szomjas György alkotása a jövő év októberében készül el. A film hősei a külvárosból a belvárosi harcokba érkező fiúk, akik egy mozit akarnak megvédeni a szovjet tankoktól.
     A Sínjárók története a rendszerváltás idején játszódik és emlékképekben idézi ,56-ot. A filmben, amelyet várhatóan december 8-án mutatnak be, Gyurkovics Tibor is játszik: Krassó György figuráját jeleníti meg. A rendező, Jeli Ferenc forgatás közben az idén nyáron elhunyt.
     A Hatodik koporsó, Vágvölgyi B. András filmje jövőre készül el és azoknak a névtelen áldozatoknak állít emléket, akiknek tiszteletére 1989. június 16-án, 1956 mártírjainak újratemetésekor egy üres (hatodik) koporsót hantoltak el.
     Dömölky János alkotása, a szintén 2007-ben bemutatandó Bibó-körút - A civil című film Göncz Árpád "Az államminiszter" című, még 1989-ben írt, de eddig nem publikált irodalmi forgatókönyvét, valamint Bibó István írásait és "életút-interjúit" dolgozza fel.
     A Liberté 56 Szőcs Géza művéből készül, Vidnyánszky Attila rendezésében. Kádár Jánost Eperjes Károly alakítja, a filmet november 4-én mutatják be. A Csendkút, Pozsgay Zsolt rendezése Gérecz Attila, az 1956-ban elhunyt fiatal költő életét dolgozza föl, és szintén 2007-ben készül el. A Töredékek - 1956 Kiss Iván animációs rövidfilmje.
     Az évfordulóra számos dokumentumfilmet is láthatnak a nézők. Az elmúlt évi és idei pályázatok között szerepel A szabadság démona (Gulyás Gyula), A forradalom janicsárjai (Pataki Éva), Forradalom a lelkekben is (Surányi András), Iskola az Üllői úton (Mihályfy Sándor), SOS (Szakály István), Hangoskönyv (Ember Judit).
     Az ,56-os Intézet támogatta a Forró ősz a hideg háborúban - Magyarország 1956-ban című ismeretterjesztő dokumentumfilm, és a "12 voltam 56-ban" című animációs dokumentumfilm forgatását. Az előbbi alkotás rendezője Kóthy Judit és Topits Judit, az utóbbié Edvy Boglárka és Silló Sándor.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának