Hírek (2006)
Október 13., péntek


1956 - A finnek is megemlékeznek 56-ról

     Helsinki, 2006. október 13., péntek (MTI) - A forradalom évfordulóján a Finn-Magyar társaság helyi szervezetei Finnország különböző részein kiállításokat, előadásokat, beszélgetéseket szerveznek 56-ról.

     Az Espoo-i Kulturális Központ "50 éves a magyar forradalom" címmel kiállítást és előadássorozatot szervez. A helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ októberben és novemberben filmvetítéseket tart a nagyközönségnek, azon belül több iskolás csoportnak - adja hírül a Finnagora magyarországi finn kulturális központ hírlevele.
     A Finn Rádió archívuma film- és hangszalag-részleteket mutatott be a forradalomról. A dokumentumokból kiderül, hogyan kísérték figyelemmel a finnek a magyarországi helyzetet 1956 őszén és telén. Abban az időben az ottani Vöröskereszt is segélycsomagokat küldött osztrák menekülttáborokba. Neves finn filmszínészek szervezték a magyarok megsegítését, a finn iskolák az akkori karácsonyi ünnepségeken a magyar gyerekekről is megemlékeztek.
     A forradalomról több frissen megjelent finn könyv szól: Anssi Halmesvirta címzetes egyetemi tanár és Heino Nyyssönen kutató műve A magyar forradalom 1956-ban. Varga Domokos finnre fordított írásaiból készült válogatás Üzenetek a finn téli háborúból és a magyar forradalomból címmel. Reima T. A. Luoto Magyarország 1956-ban - a forradalom háttere, eseményei és következményei címmel jelentetett meg kötetet.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának