Hírek (2006)
Október 15., vasárnap


Az NKA támogatása az ,56-os megemlékezésekhez

     Budapest, 2006. október 15., vasárnap (MTI) - Csaknem 71 millió forinttal járult hozzá az 1956-os megemlékezésekhez a filmek támogatásán túl a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), amely levéltárak, könyvtárak, múzeumok kiadványainak megjelentetését is segítette országszerte.

     Az Oktatási és Kulturális Minisztérium írásos összegzése szerint az NKA kiemelten támogatta például a Philharmonia Hungarica Zenekar 1990. évi budapesti koncertjének CD-n történő kiadását, valamint a Magyar Rádió ünnepi hangversenyének megrendezését a Nemzeti Hangversenyteremben.
     Az alapítvány segítette számos kiállítás megvalósulását is, így például a Műcsarnok Az út című tárlatának megrendezését, valamint a Színészek és színházak az 1956-os forradalomban (Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum), Az 56-os forradalom mentéstörténete (Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár), illetve a Bányászok és bányavárosok az 1956-os forradalomban és szabadságharcban (Központi Bányászati Múzeum, Sopron) című bemutatókat.
     A szervezet támogatásával a Politikatörténeti Intézet Kht. elkészíti az 1956-os röpirattár repertóriumát, a Honismereti Szövetség művelődéstörténeti vetélkedőt rendez, a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség vándorgyűlést és konferenciát tart, Békéscsabán ünnepi koncertet adnak, Mosonmagyaróváron nemzetközi művésztelepet hoznak létre és albumot adnak ki.
     Számos településen jelentetnek meg dokumentumokat, forráskiadványokat, így Egerben, Miskolcon, Kecskeméten, valamint Zalaegerszegen is, ahol az 1956-os helyi eseményeket ábrázoló fotók és negatívok restaurálására, digitalizálására is lehetőség nyílik.
     Az NKA hozzájárult mindemellett Sümegi György: Naplók, interjúk 1956-ról, Tófalvi Zoltán: Erdélyi mártírok - 1956, továbbá Kende Péter: 1956 és a mai Magyarország című könyvének megjelentetéséhez.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának