Hírek (2006)
Október 16., hétfő


Kossuth Lajos tér: Közéleti személyiséggel felhívása a forradalom méltó megünneplésére

     Budapest, 2006. október 16., hétfő (MTI) - Több mint kétszáz neves közéleti személyiség felhívást tett közzé, amelyben felkérik honfitársaikat, hogy a forradalom 50. évfordulójának méltó megünneplése és az arra való felkészülés érdekében függesszenek fel minden térfoglalást, tüntetést október 20. este 7 óra és november 4. éjfél között - jelenti a Népszabadság.

     A lap egyben közli, hogy a felhívás teljes szövege és az aláírók névsora a www.nol.hu honlapon hétfőtől lesz olvasható.
     "A forradalom szellemiségében, mely sem térfoglalással, sem retorikával nem zárt ki senkit soraiból, kérjük a folyamatban lévő térfoglalások részvevőinek, szervezőinek megértését. A Kossuth Lajos tér kiürítését október huszadikán este hétig azért kérjük, hogy a hosszas, fokozott használata után az ünnepléshez méltó állapotba lehessen hozni" - olvasható a felhívásban. Az aláírók bíznak abban, hogy a terület eddigi használói eleget tesznek kérésüknek. Ha mégse, akkor felkérik az illetékes hatóságokat, hogy minden jogszerű eszközzel tegyék alkalmassá a Kossuth Lajos teret e mindannyiunk számára fölemelő évforduló megünneplésére. Szállíttassanak vagy szállítsanak el onnan minden nem oda tartozó tárgyat, építményt és bódét, és állítsák helyre mindannyiunk számára elfogadhatóan az ország háza előtti-körülötti park állapotát, tisztaságát.
     Az aláírók mindamellett kérdésesnek mondják, hogy a felhívás mennyire lesz eredményes, mivel - mint emlékeztetnek rá - vasárnap a Kossuth tériek bejelentették, hogy nem mennek el 23-án a térről, s "még ideiglenesen sem vonulnak át máshol kiszemelt helyszínre". Ugyanakkor a tüntetők a 23-i délelőtti zászlófelvonás idején "méltóságteljes, csendes önkorlátozással vesznek részt az eseményen", s a déli órákban kezdik meg "forradalmi" ünnepségüket.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának