Hírek (2006)
Október 16., hétfő


Sub-Clausula 1956 - dokumentumok a forradalom történetéhez

     Budapest, 2006. október 16., hétfő (MTI) - A Sub Clausula 1956 című kötet olyan gyűjtemény, amely nemcsak legendákból, féligazságokból, feltételezésekből, érzelmekből építkezik és rakja össze az 1956-os forradalom és szabadságharc történetét, hanem tényeken alapul - jelentette ki az Országgyűlés szocialista alelnöke a könyv bemutatóján hétfőn Budapesten.

     A Gecsényi Lajos kandidátus, Baráth Magdolna történész, Izsák Lajos egyetemi tanár és Máthé Gábor kandidátus által jegyzett kötet, amelyet a szerzők magyar, orosz, angol, amerikai, osztrák, valamint kínai levéltárak dokumentumaiból állították össze, "minden politikus számára alapmű kell, hogy legyen" - mondta Mandur László.
      Emlékeztetett arra, hogy 1956-ban három olyan esemény történt, amely alapvetően megváltoztatta a 20. század második felének évtizedeit: a Szovjetunió Kommunista Pártja (SZKP) XX. kongresszusa, a szuezi válság, valamint a magyar forradalom.
     Mint fogalmazott, a könyv szerkesztői törekedtek arra, hogy hiteles válaszokat találjanak arra, mi minden vezetett a forradalomhoz, s ennek megértéséhez egy kötetbe gyűjtik a küzdelem hátterében folyó hazai és nemzetközi tárgyalásokkal kapcsolatos dokumentumokat.
     Izsák Lajos egyetemi tanár szerint a forradalom 50. évfordulója "különleges alkalom, amely közelebb hozza hozzánk a tényleges történelmi tények megítélését".
     A könyvet ismertetve kifejtette: a műben 35 oldalas időrendi bevezető, 126 dokumentum, 485 szakmai jegyzet, névmutató, forrásgyűjtemény, memoárgyűjtemény, valamint az 1956-os forradalomról szóló könyvek, tanulmányok jegyzéke található meg.
     A tartalomjegyzék, illetve a bevezető is újdonságnak számít a könyvkiadás gyakorlatában, mivel kínaiul, angolul, oroszul, illetve németül is olvasható - tette hozzá.
     Izsák Lajos elmondta, hogy az első 40 dokumentum az SZKP XX. kongresszusáról szól, melynek elsődleges forrásai politikai bizottsági jegyzőkönyvek, illetve szovjet nagykövetek és diplomaták jelentései.
     76 dokumentum a forradalom és szabadságharc időszakát, továbbá a szabadságharc leverésének körülményeit mutatja be. Az utolsó 10 dokumentum a diplomáciai jelentések tükrében tárgyalja a forradalom leverését követő hetet.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának