Hírek (2006)
Október 16., hétfő


Fegyveres harcok 1956-ban és a forradalom utáni megtorlás - konferencia az Akadémián

     Budapest, 2006. október 16., hétfő (MTI) - A kommunista pártban lefolytatott politikai harc és az annak nyomán bekövetkezett fordulat nélkül a forradalom sohasem jutott volna győzelmi szakaszába - mondta Ripp Zoltán, a Politikatörténeti Intézet főmunkatársa hétfőn Az 1956. évi magyar forradalom 50 év után címmel kezdődött kétnapos konferencián.

      Korlátozott értelemben lehet beszélni a forradalom győzelméről, hiszen annak céljai nemcsak a deklaráció szintjén, hanem egyértelmű döntésekben is kiteljesedtek - mutatott rá Ripp Zoltán a Magyar Tudományos Akadémián elmondott előadásában.
     Biztosan nem állítható, hogy a november 4-ig elért eredmények mellett fenntarthatóak lettek volna a kialakult politikai viszonyok - fűzte hozzá.
     Rainer M. János, az 1956-os Intézet főigazgatója a forradalom utáni megtorlásokról szóló előadásában elmondta: a megtorlások 1956 decemberében kezdődtek, és egészen 1963 tavaszáig tartottak.
     Több mint 340 embert végeztek ki 1956-os ügyből kifolyólag - tette hozzá.
     Rainer M. János azt mondta, hogy a megtorlások három funkciót töltöttek be: a pacifikációt, az elrettentést és a berendezkedő apparátus bosszúvágyának kielégítését.
     Litván György történész előadását a szerző távollétében Kende Péter akadémikus ismertette. Litván kiemelte, hogy a Kádár-diktatúrában az elhallgatás volt a meghatározó 1956-tal kapcsolatban a sajtóban, a könyvkiadásban és az oktatásban is.
     "Imperialisták által szított ellenforradalomnak" nevezték a történteket. Jellemző volt, hogy az ellenzéki mozgalmak az 1956-os események köré is szerveződtek. Ezek közül a csúcspont Nagy Imre 1989-es újratemetése volt, ami százezreket mozgatott meg.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának