Hírek (2006)
Október 16., hétfő


JAVÍTÁS - Koncert - Hangverseny 1956


Felhívjuk előfizetőink figyelmét, hogy a 2006. október 16. 17:16 órakor kiadott, Koncert - Hangverseny 1956 című anyagunk 5. bekezdése helyesen: A hangverseny fővédnökei Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke és Lech Kaczynski, a Lengyel Köztársaság e l n ö k e.

JAVÍTOTT VÁLTOZAT - Koncert - Hangverseny 1956
     Budapest, 2006. október 16., hétfő (MTI) - Neves lengyel zeneszerzők műveit adják elő az 1956-os forradalom emlékére és tiszteletére rendezett ünnepi koncerten a Művészetek Palotájában október 24-én - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.
     A koncertet, amelynek műsorán Magyarországon először elhangzó művek lesznek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetsége szervezi a budapesti Lengyel Intézettel és a Művészetek Palotájával közösen.
     A műsorban kortárs lengyel zeneszerzők négy alkotása szerepel: Artur Malawski: Hungaria 1956, Witold Lutoslawski: Gyászzene, Krzysztof Penderecki: Lacrimosa és Wojciech Kilar: Exodus című műve. Az előadásban a Lengyel Rádió Nemzeti Szimfonikus Zenekarának és a Lengyel Rádió Kórusának működik közre. A darabokat Lukasz Borowicz vezényli.
     A szervezők emlékeztettek rá: a lengyelek története szorosan összekapcsolódott a magyarországi ,56-os eseményekkel, hiszen azok október 23-án a budapesti Bem szobornál tartott diáktüntetéssel kezdődtek, amelyet a poznani munkások és a lengyelországi megmozdulások iránti szolidaritás kifejezésére szerveztek. A magyar október idején a lengyelek tömegesen fejezték ki szolidaritásukat.
     A hangverseny fővédnökei Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke és Lech Kaczynski, a Lengyel Köztársaság elnöke.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának