Hírek (2006)
Október 17., kedd


Könyv - Az elhallgatott zenekar

     Budapest, 2006. október 17., kedd (MTI) - Az Elhallgatott zenekar címmel a Philharmonia Hungarica, az 1956-ban emigrált magyar muzsikusokból álló együttes négy és fél évtizedét feldolgozó kötet jelenik meg hamarosan.

     A történetet egykori tagok, koncertplakátok, újságcikkek és eddig ismeretlen dokumentumok idézik fel csaknem négyszáz oldalon.
     A zenekar 1956 utolsó hónapjaiban született, amikor a Bécsbe emigrált magyarok közül egy fiatal karmester zenekar szervezésébe kezdett. Kiváló muzsikusok voltak közöttük: a Magyar Rádió, az Operaház és az Állami Hangversenyzenekar vezető művészei. A zenészcsapat jótékonysági alapítványok támogatásával Baden bei Wienbe, a Hotel Esplanade-ba költözött, hogy zenekarrá formálódva bemutatkozhasson a nemzetközi közvéleménynek. Debütáló koncertjüket 1957. május 28-án tartották a bécsi Konzerthausban. Később olyan neves muzsikusok vették a zenekart pártfogásukba, mint Doráti Antal és Yehudi Menuhin. Műveik 360 lemezen hallhatók, több ezer hangversenyt tartottak.
     A kötet összeállításában a szerző, Szőke Cecília mellett Kuster András brácsaművész, a Philharmonia Hungarica archívumának gondozója, valamint Köves Iván csellóművész, alapító tag, a fotódokumentáció készítője működött közre. A kötet mellékleteként megjelent CD-n a zenekar első magyarországi koncertjének részlete csendül fel. A kuriózum-értékű, 1990-ben a Zeneakadémia nagytermében tartott koncertenfelvételen a magyar származású, világhírű hegedűművész Varga Tibor fia, Gilbert Varga vezényli a zenekart.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának