Hírek (2006)
Október 17., kedd


PONTOSÍTÁS - Az 56-osok nagy része együtt ünnepel - lapértesülés


Felhívjuk előfizetőink figyelmét, hogy a 2006. október 17. 08:54 órakor kiadott, Az 56-osok nagy része együtt ünnepel - lapértesülés című anyagunk 4. bekezdésében - a cikket idézve azt írtuk, hogy Bali Sándort kivégezték, valójában azonban a Nagy-budapesti Központi Munkástanács egykori politikai vezetője, volt ,56-os politikai elítélt 1963-ban amnesztiával szabadult, s folyamatos mellőztetés, rendőri megfigyelés után, 1982-ben hunyt el. A bekezdés vége helyesen: ...valamint Bali Sándor özvegye, továbbá a Donáth- és a Gimes-család.


JAVÍTOTT VÁLTOZAT - Az 56-osok nagy része együtt ünnepel - lapértesülés
     Budapest, 2006. október 17., kedd (MTI) - Néhány kivételtől eltekintve együtt ünnepelnek az 56-osok, akiknek legfontosabb szervezeteik az állami rendezvényeken is részt vesznek - írja kedden a Népszabadság.
     A napilap Az 56-osok egysége csaknem teljes című összeállítása szerint mindössze a Történelmi Igazságtétel Bizottsága (TIB), Rácz Sándor, a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke, Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője és a "szélsőjobboldali kis pártok" nem akarnak megjelenni a megemlékezésen.
     Az újság információi szerint az 1956-os forradalom ma élő legtöbb kiemelkedő személyisége ott lesz azokon az eseményeken, amelyeken a kormány tagjai és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is megjelenik.
     Ott lesz a felvonulási téri emlékmű avatásán és a parlamenti ceremónián Nagy Imre mártír miniszterelnök családja, Kopácsi Sándor egykori rendőrkapitány felesége, Gyenes Judith, Maléter Pál özvegye, Vásárhelyi Miklós, a Nagy Imre-kormány sajtófőnökének gyermekei és unokái, a Petőfi Kör egyik vezetője, Litván György, továbbá Mécs Imre, Kende Péter, Fejtő Ferenc, Méray Tibor, Darvas Iván, Halda Alíz, valamint Bali Sándor özvegye, továbbá a Donáth- és a Gimes-család.
     Jelen lesz az ünnepségeken két korábbi kormányfő, Boross Péter és Horn Gyula is.
     Az 1956-os Szövetség múlt héten kiadott közleménye szerint Magyarország tekintélye miatt kiemelkedően fontos, hogy október 23-án közösen ünnepeljenek az egykori hősök. A Politikai Foglyok Szövetsége is a közös megemlékezés híve. Az egykori halálraítélt, Fónay Jenő meleg hangú levelet írt a Felvonulás téri emlékmű tervezőinek. Az igazolt szabadságharcosok is magukénak érzik a központi monumentumot. Elnökük, Bocskai T. József - Kosáry Domokos és egy saját megemlékezését felolvasó fiatalember mellett - beszédet is mond az avatáson.
     A TIB elnöke, Balás-Piri László azonban - akinek fia a Fidelitas tagja - nem helyesli az "összeborulást a megtorlók utódaival", ahogyan Rácz Sándor és Wittner Mária sem - írja a Népszabadság. A MVSZ tiszteletbeli elnökét a Jobbik kérte fel beszédre, míg a Fidesz-képviselő közölte, nem vesz részt "össznépi" megmozdulásokon.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának