Hírek (2006)
Október 17., kedd


Kiállítás - Plakátkiállítás ,56-ról (FOTÓ!)

     Budapest, 2006. október 17., kedd (MTI) - Egyéni, aktuális vélemények elemzésének nevezte a plakátokat, és hatásos, élő, érzékeny üzenetekre lelt bennük Jánosi Katalin festőművész a forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából a budapesti Lengyel Intézetben kedden megnyílt plakátkiállításon.

     Nagy Imre unokája elmondta: kedves és szép kötelessége megemlékezni a lengyel-magyar barátságról, amely nemcsak az ,56-os eseményekben, hanem szellemi téren is jelen volt és van, és évszázadok óta mindennél erősebben köti össze a két nemzetet.
     Elmondta: az alkotások nem követelnek, nem pártoskodnak, nem uszítanak, pedig műfajuknál fogva utcai felkiáltójelek.
     A rangos szakmai találkozón, ahol nagy öregek és fiatalok szerepelnek együtt, egyéni, aktuális vélemények elevenednek meg ,56-ról. Van, aki hagyományos szimbólumokat használ, más csak vonaljeleket, így bontakozik ki a forradalom ezer arca. Köszönetet mondott mindenkinek, akik ápolják ezt az értékes hagyományt.
     Jánosi Katalin kitért arra is, hogy személyes emlékei elevenednek meg az alkotások segítségével: számára ,56 gyógyulatlan seb, amely év közben beheged, de aztán októberben újra felszakad.
     A megnyitón részt vett több lengyel alkotó is.
     A Magyar Plakáttársaság és a Lengyel Intézet szervezésében negyven magyar és lengyel művész plakátjait láthatják az érdeklődők. Ezen kívül két eredeti ,56-könyvnyomatot is kiállítottak az intézetben, köztük Franciszek Starowiejski Síró galambját, amely a magyar forradalom melletti rokonszenv-tüntetésre készült Lengyelországban.
     A kiállítás, amelyen többek között Roman Kalarus, Waldemar Wierzy, Krzysztof Ducki, Keresztes Dóra, Orosz István, Pinczehelyi Sándor és Schmal Károly alkotásai láthatók, november 3-ig várja az érdeklődőket.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának