Hírek (2006)
Október 18., szerda


56-os ünnepségek: nem csökkent a külföldi delegációk létszáma

     Budapest, 2006. október 18., szerda (MTI) - A magyarországi események miatt egyetlen külföldi magas rangú meghívott sem mondta vissza részvételét az október 22-23-iki megemlékezéseken, egyedül a francia miniszterelnök jelezte távolmaradását, belpolitikai okokra hivatkozva. Ezt a külügyi tárca protokollfőnöke mondta szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

     Ötvenhat külföldi delegáció érkezik az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulós megemlékezéseire, közöttük húsz államfő, a spanyol és a norvég király, a belga trónörökös, a luxemburgi nagyherceg - közölte Bokor Balázs. Megjegyezte: ötvenhatodikként az orosz delegáció is bejelentkezett, amelyet Szergej Mironov parlamenti elnök fog vezetni.
     Budapestre jön például a NATO főtitkára, az ukrán elnök, a román miniszterelnök, a német szövetségi államfő, New York állam kormányzója, a cseh elnök, a három balti ország államfője, az Európa Tanács főtitkára, a finn elnök, a holland miniszterelnök.
     Dominique de Villepin francia miniszterelnököt Catherine Colonna Európa-ügyi miniszter fogja képviselni. A protokollfőnök kitért arra, hogy Traian Basescu román elnök nem mondta le részvételét: ő Indiába menet eleve csak néhány órát tartózkodott volna Budapesten, mialatt Sólyom László államfővel lett volna egy munkamegbeszélése, ám kiderült, hogy ez a gyors program technikailag nem oldható meg.
     Mint elhangzott, Magyarország történetében még nem fordult elő, hogy egy időben ennyi magas rangú külföldi delegáció tartózkodjon a fővárosban; az eddigi "rekord" az 1994-es EBEÉ-csúcs volt, 33 delegációval.
     "Vasárnap és hétfőn lesznek problémák a budapesti közlekedésben, hiszen 56 delegáció mozgatását kell biztosítani. Ugyanakkor a fennakadásokat csökkentheti, hogy a delegációk néhány programra nem autóval, hanem buszokkal fognak eljutni" - hangsúlyozta Bokor Balázs.
     A protokollfőnök kitért arra, hogy a Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kosáry Domokos, az 56-os Emlékbizottság elnöke által aláírt meghívókat idén tavasszal küldték ki az európai állam- és kormányfőknek, illetve azon országok vezetőinek, akik befogadták az 1956-os magyar menekülteket.
     A magyar állam a meghívott magas rangú vezetők mellett delegációnként két személy itt tartózkodását állja. Az uralkodók, állam- és kormányfők elnöki lakosztály kapnak nyolc budapesti szálloda valamelyikében.
     Az MTI kérdésére Polgár Viktor külügyi szóvivő a sajtótájékoztatón elmondta: csak közvetett információik vannak arról, mi hangzott el Orbán Viktor Fidesz-elnök és a Budapesten tevékenykedő nagykövetek minapi találkozóján.
     Megerősítette ugyanakkor: a találkozó után több nagykövet érdeklődött a külügyminisztérium vezetőjénél az ideutazó külföldi vendégek biztonságáról az október 23-iki budapesti rendezvényeken. A szóvivő arra is kitért, hogy nem a tárca tiszte elmondani, mely nagykövetségek jelentkeztek a külügyminisztériumban.
     A protokollfőnök elmondta: a központi ünnepség október 22-én este lesz az Operaházban, ahol Sólyom László mond ünnepi beszédet, Heinz Fischer osztrák államfő pedig válaszbeszédet. (Fischer 1956-ban diákként tüntetett a bécsi utcákon, "Szabadságot Magyarországnak!" transzparenssel.) Az Operaházban félórás lesz az ünnepi koncert; a rendezvényre a külföldi delegációk mellett 350 ötvenhatos személyiséget hívtak meg, valamint a közjogi méltóságokat, a pártok és a parlamenti frakciók vezetőit, EP-képviselőket, kormánytagokat.
     A koncertet követő este a meghívottak számára díszvacsorát rendeznek a Szépművészeti Múzeum Barokk termében, ahol Sólyom László és Gyurcsány Ferenc mond pohárköszöntőt.
     Október 23-án a Kossuth téren 10 órakor kezdődik a központi megemlékezés, a hagyományoknak megfelelően ünnepélyes zászlófelvonással, katonai ceremóniával. Az Öröklángnál előbb az öt közjogi méltóság, majd valamennyi külföldi delegációvezető virágot helyez el. A térről a Parlament épületébe mennek a meghívottak, ahol a Felsőházi teremben lesz a Budapest 56 Szabadságnyilatkozat ünnepsége. Ezt Szili Katalin házelnök vezeti, ünnepi beszédet mond Kosáry Domokos, az 56-os emlékbizottság vezetője és Gyurcsány Ferenc kormányfő, amelyet José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke válaszbeszéde követ.
     Hétfőn délután a Rákoskeresztúri temető 301-es parcellájánál fejeződik be a központi megemlékező program: koszorút helyez el az öt közjogi méltóság, valamint számos állam- és kormányfő.
     Vígh József, a külügyminisztérium kommunikációs és kulturális főosztályának vezetője arról számolt be, hogy külföldön a nagykövetségeken, a konzulátusokon, valamint a tiszteletbeli konzulok közreműködésével több száz megemlékező ünnepségre kerül sor. A már februárban elkezdődött és az év végéig tartó rendezvények lebonyolítására az állami költségvetés 200 millió forintot különített el.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának