Hírek (2006)
Október 18., szerda


Für Lajos nem fogadta el a Debreceni Egyetem kitüntetését

     Debrecen, 2006. október 18., szerda (MTI) - Nem fogadta el és nem vette át a Debreceni Egyetem (DE) kitüntetését Für Lajos, az 1956-os debreceni forradalmi bizottmány egykori titkára, az Antall-kormány volt honvédelmi minisztere szerdán a Déri Múzeumban rendezett emlékülésen.

     A Résztvevők a debreceni forradalomról című emlékülésen Abády-Nagy Zoltán professzor bejelentette: az egyetem rektora és szenátusa az intézmény legmagasabb kitüntetését, a Pro Universitate díjat adományozta Für Lajosnak.
     Felidézte, hogy Für Lajos az akkori Kossuth Lajos Tudományegyetem tanársegédeként vett részt az 1956-os forradalom debreceni eseményeiben. Közreműködött a debreceni követelések megfogalmazásában, ő volt a városi forradalmi bizottmány titkára és ő nyújtotta át a debreceniek követeléseit az akkori kormánynak.
     Für Lajost később a forradalomban vállalt szerepéért elbocsátották az egyetemről, s ezzel derékba tört kutatói pályája. Abády-Nagy Zoltán hozzátette: az egyetem azóta sem rehabilitálta Für Lajost, aki 1984-ben szeretett volna visszatérni az egyetem történelmi intézetébe, de ezt, mivel még mindig ellenforradalmárnak bélyegezték nem tették lehetővé.
     Abády-Nagy Zoltán kijelentette: a kitüntetéssel az intézmény 28.600 hallgatója és 7.500 dolgozója nevében hajtanak fejet Für Lajos érdemei előtt, a kitüntetést nem vonják vissza, de tudomásul veszik Für Lajos döntését.
     Az emlékülésen Halász János Debrecen alpolgármestere emlékérmet adott át a forradalom 45 egykori debreceni szereplőinek, köztük Für Lajosnak, aki ezt a kitüntetést átvette. Posztumusz emléklapot 18 egykori forradalmár hozzátartozója vehetett át.
     Az emlékülésen mások mellett Székelyhidi Ágoston, az 56-os debreceni forradalmi bizottmány tagja és Für Lajos, a bizottmány titkára tartotta meg visszaemlékezését.
     Az emlékülést megelőzően az 1956-os forradalom debreceni dokumentumaiból, illetve a forradalomról megjelent helyi publikációkból nyitottak meg kiállítást a Déri Múzeumban.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának