Hírek (2006)
Október 18., szerda


Kultúra - 1956 Magyarországon és Dániában

     Budapest, 2006. október 18., szerda (MTI) - 1956 - Magyarországon és Dániában címmel előadást tartanak és kiállítást nyitnak csütörtökön 17 órakor a Dán Kulturális Intézetben, Kecskeméten.

     Ott lesz az eseményen Per Bang-Jensen, az '56-os forradalom mellett kiállt, és 1959 őszén New Yorkban meggyilkolt Povl Bang-Jensen dán ENSZ diplomata fia - mondta el az MTI-nek Tóth Zsófia, az intézet személyi titkára.
     Nagy András író bemutatja a közönségnek a Bang-Jensen ügy - '56 nyugati ellENSZélben című könyvét, amely a dán ENSZ diplomata rejtélyes halálát kutatja. A kötet 10 évi feltáró munka eredményeként tavaly ősszel jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában, és 2006. október elején a milánói Bandolfi könyvesház olaszul is kiadta.
     Az intézet kiállításán három téma köré csoportosították a képeket: Bang-Jensen diplomata életéből válogattak fotókat. A Mécs Imre parlamenti képviselő alapította társaság szobrot állított a dán diplomata tiszteletére a magyar külügyminisztérium aulájában, az Új Köztemető 301-es parcellájában fejfa jelzi emlékét.
     A tárlaton azok a dokumentumok is láthatók, amelyeket Bo Lidegaard dán külügyminisztériumi államtitkár állított össze az ENSZ diplomata karrierjéről a világszervezetben 1955 és 1959 között.
     A harmadik témakör a magyar menekültek Dániában című. Korabeli dokumentumfilmek örökítették meg, ahogy a magyar határ menti Eisenstadtból elindult az első, menekülteket szállító vonat Dániába. Sok magyar családnak ez az ország volt az úticél.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának