Hírek (2006)
Október 18., szerda


Schmidt Mária: az 1956 okozta válság hozzájárult a kommunista világrendszer felbomlásához - konferencia

     Budapest, 2006. október 18., szerda (MTI) - Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc a kommunista világrendszer számára hatalmas politikai és társadalmi válságot okozott, és ez a válság eredendő oka volt a kommunista világrendszer felbomlásának - mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerdán a témában rendezett kétnapos budapesti konferencia nyitónapján.

     "Az 1956-os forradalom és szabadságharc világtörténelmi esemény volt, hiszen először fordult elő a bolsevizmus történetében, hogy egy egész nép fellázadt a totalitarizmus ellen, és bár győzni nem tudott, gyógyíthatatlan sebet ejtett a kommunizmuson" - fogalmazott Schmidt Mária az 1956 - Európa ébredése című nemzetközi tanácskozáson mondott előadásában.
     Mint rámutatott, 1956-ban nemcsak a rendszer ellenzői lázadtak fel a diktatúra ellen, hanem ezzel párhuzamosan a kommunista párton belül is erodálódási folyamat indult meg.
     Schmidt Mária szólt arról, hogy 1956 és az ahhoz fűződő viszony a magyar politika legitimitásának az alapja. "Amikor a kommunista rendszer megbukott 1989. június 16-án (...), akkor nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar társadalom 1956-ot tekinti a demokrácia legitimitásának alapjának" - mondta.
     Emlékeztetett arra is, hogy a rendszerváltozás után elfogadott első törvénnyel a magyar parlament az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak állított emléket.
     Schmidt Mária szerint a forradalom sikere esetén a magyar társadalom meg tudott volna egyezni abban, hogy szabad választásokat tartanak.
     Hans-Peter Schwarz német történész a magyar forradalomnak a Német Szövetségi Köztársaságban (NSZK) kiváltott hatásairól szóló előadásában azt mondta: az NSZK nyilvánosságában a Magyarországról alkotott kép nagyrészt apolitikus volt, ez azonban 1956 őszén egy csapásra megváltozott.
     "A magyar forradalom az NSZK-ban azt a nagy csodálatot és mélységes magyar szimpátiát hozta létre, amely attól kezdve tartósnak bizonyult, és amelyből még a Kádár-rendszer is profitált" - mondta.
     A szabadság szó az első, amely először a németek eszébe jut, mikor arra gondolnak, hogy mivel járult hozzá Magyarország Európa legújabb kori történelméhez - jelentette ki Hans-Peter Schwarz, aki a diktatúrák és a demokratikus átalakulások összehasonlító kutatására létrejött Ettersberg Alapítvány kurátora is.
     Balás-Piri László, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke, az egykori 1956-os elítélt előadásában elmondta: a forradalmárokat a közszellem mozgatta. A forradalomnak nem ideológiája, hanem programja volt, amely a kiutat jelentette a diktatúrából.
     Ehhez a programhoz csatlakozott az ország jelentős része - fűzte hozzá.
     A konferenciát a Terror Háza Múzeum szervezte.
     (FOTÓ)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának