Hírek (2006)
Október 18., szerda


1956 - Ötvenhat műegyetemistái

     Budapest, 2006. október 18., szerda (MTI) - Megjelent az 1956-os műegyetemistákra vonatkozó adatok, dokumentumok első átfogó gyűjteménye a Kráter Műhely Egyesület kiadásában.

     A Műegyetem 1956 nevű alapítvány egyik fontos feladatának tekinti az 1956-os magyar forradalomban részt vett műegyetemistákra vonatkozó adatok, dokumentumok gyűjtését, rendszerezését.
     Az Ötvenhat műegyetemistái - Ének a lyukas zászlóról című kötet napról napra, percről percre követhető történetet kínál az érdeklődőknek a szemtanúk és a résztvevők elbeszélései alapján.
     Frivaldszky János gondosan összeválogatta, és bemutatja azokat a forrásokat, adatokat, visszaemlékezéseket, amelyek a műegyetemisták tetteivel, mozgásával, későbbi sorsával összefüggenek, a forradalmat közvetlenül megelőző időktől a Kádár-rendszer megtorló, bosszúálló időszakáig.
     A dokumentumgyűjtemény a Kráter Műhely Egyesület szerint jobban használható bármely korábbi tematikus kiadványnál, bátran ajánlható a történelmünk iránt érdeklődő ifjabb nemzedékeknek is.
     A Kráter Műhely Egyesület az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából megjelenő könyveit 2006. október 25-én 17 órától mutatja be a Magyarok Háza Bartók termében (1053 Budapest, Semmelweis u. 1-3.). Ezek a következők: Tóth Éva: Emlékvers, Gérecz Attila: Így bocskorosan (versek), Frivaldszky János: Ötvenhat műegyetemistái - Ének a lyukas zászlóról, valamint Miklós Gyula Csaba: Kisbakter az intézetben (ifjúsági regény). Az est házigazdája Turcsány Péter, a Kráter Műhely Egyesület elnöke lesz.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának