Hírek (2006)
Október 18., szerda


A Kossuth téri állami ünnep programja

     Budapest, 2006. október 18., szerda (MTI) - Számos színész, mint például Jordán Tamás, Hollósi Frigyes, Molnár Piroska, Kulka János, Schell Judit, Fullajtár Andrea és Kamarás Iván is fellép az október 23-ai Kossuth téri ünnepségen.

     A rendezvényt lebonyolító cég kommunikációs partnerének szerdai közleménye szerint az 1956. évi forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján, október 23-án 17:30-kor kezdődik az ünnepség a Parlament előtt. Az ünnepi műsor fáklyás megemlékezéssel indul, melynek kezdetét a történelmi zászlók bevonulása jelzi. A műsor első részében a történelmi pillanatok megjelenítésével időrendben idézik fel 1956. október 23. eseményeit.
     "Az 1956. október 23. és november 4. között született versekből, valamint Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós, Petőfi Sándor és Illyés Gyula verseiből készült montázst adja elő Jordán Tamás, Molnár Piroska, Hollósi Frigyes, Schell Judit, Kulka János, Kamarás Iván, Fullajtár Andrea, Peller Anna és Simon Kornél" - olvasható a közleményben.
     A színészek műsorát követően egy 6,5 m átmérőjű fehér gömb emelkedik fel a téren állók fölé, rajta egy táncművész, aki a levegőben koreográfiát mutat be, majd egy 2x7 méteres lyukas nemzeti zászlót emel a tér fölé, a Forradalom lángjának meggyújtása pillanatában. A láng fellobbanásához kapcsolódva Himnusz és tűzijáték zárja az ünnepséget, miközben a Parlament teljes Kossuth tér felőli homlokzatán egy lyukas nemzeti színű zászlót formázó fényfestés látható.
     Schell Judit és Kulka János még egy fontos szerepet kap az ünnepnap délelőttjén. Akkor kerül sor ugyanis az 50. évforduló tiszteletére hazánkba érkező külföldi államfők és miniszterelnökök jelenlétében a Budapest '56 Szabadság Nyilatkozat elfogadására a Parlament Felsőházi termében.
     A Budapest '56 Szabadság Nyilatkozatot Schell Judit olvassa fel magyarul, Kulka János pedig angolul. Később a szöveget a két művész előadásában a Parlament elé érkezők is meghallgathatják 17:30-tól.
     A Budapest '56 Szabadság Nyilatkozat emléket állít az 1956-os magyar forradalomnak és felidézi az 50 évvel ezelőtt történt események máig is aktuális történelmi mondanivalóját. A dokumentum kiemeli a szabadság tiszteletben tartásának közös felelősségét és kötelességét.
     Jordán Tamás, a Nemzeti Színház igazgatója vasárnap közölte, hogy a Nemzeti Színház több vezető művésze, köztük Garas Dezső, Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula és Sinkó László távol marad az október 23-ai Kossuth téri ünnepségtől.
     Mint mondta, augusztusban az egész társulat örömmel vállalta a felkérést, mára azonban bizonytalanná, kiszámíthatatlanná vált, hogy mi fog történni október 23-án a Kossuth téren. A Nemzeti Színház meg akarja kímélni vezető színészeit attól, hogy olyan méltatlan, megalázó helyzetbe kerüljenek, amit aztán szégyellnie kell a művészeknek, a Kossuth téri közönségnek, a televíziónézőknek és a színháznak.
     "Mi egy olyan megemlékezésre készültünk, ahol párthovatartozástól függetlenül, együtt, méltósággal ünnepelhet a nemzet egésze. Mára ez veszélybe került. Éppen ezért egy hete úgy döntöttünk, hogy a Nemzeti Színház társulati szinten nem vesz részt a megemlékezésen" - mondta az igazgató.
     Lesznek viszont olyanok, akik vállalják a nehézségeket és fellépnek az ünnepségen. Így például Kulka János, Hollósi Frigyes, Molnár Piroska, Fullajtár Andrea és jómagam - mondta vasárnap Jordán Tamás.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának