Hírek (2006)
Október 18., szerda


Kultúra - Budapest szétlövetése sztéléken

     Budapest, 2006. október 18., szerda (MTI) - Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrász '56-os sztélék, Budapest szétlövetése című kiállítását nyitották meg szerdán a Magyar Nemzeti Galériában, együtt idősebb Gazsi Zoltán '56-os dokumentumfotóival.

     A tárlatra belépve a látogatót elsőként korabeli slágerekből és az utca zajából kevert hangfolyam érinti meg, majd a sztélék látványa és a korabeli fotók.
     A kiállításon 15 darab sztélén - figurális, feliratos, 90x60x6 centiméteres kőlapon - elevenednek meg az ugyancsak a tárlaton látható id. Gazsi Zoltán dokumentumfotói Budapest 1956-os szétlövetéséről, de másként. Id. Gazsi Zoltán mintegy száz darab korabeli fotóját halála után özvegye rejtegette, végül fia, ifjabb Gazsi Zoltán operatőr révén jutott Pauer Gyulához, akit erősen megrázott a képek látványa, mert abban az időben kamaszként ő is megfordult a fotókon látható helyszineken.
     A 65 éves szobrász, performansz művész és látványtervező a "pszeudo kőlapokon" azt mutatja meg, mivé tette a szovjetek beavatkozása a városi környezetet, az eklektikus-szecessziós épületeket.
      A sztélék olyan hatást keltenek, mintha márványtömbök lennének, hátlapjukon bevésve a műalkotás címe. A figurális tömbök vegyes technikával készültek, van közöttük festett, berajzolt alkotás és valamennyi darab hátoldala is megtekinthető.
     Pauer Gyula köztérre álmodta meg ezt a kiállítást, de végül a Nemzeti Galéria fogadta be ünnepi tárlatként és fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök - mondta el az MTI-nek Dévényi István, a kiállítás rendezője.
     A művész közismert kompozíciója a pesti Duna-parton 2005. április 16-tól, a Holokauszt Emléknapjától látható Cipők a Duna-parton című szoborcsoport, amely 60 pár, korhű, vasból készült lábbeliből áll és azoknak állít emléket, akiket 1944-45-ben a nyilasok a folyóba lőttek.
     Az '56-os sztélék, Budapest szétlövetése című kiállítás a Nemzeti Galéria "A" épületében november 26-ig látogatható.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának