Hírek (2006)
Október 19., csütörtök


Megemlékezések az 1956. évi forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából - ELŐZETES

     Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Az 1956. évi forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezések sorát rendezik - nem csupán országszerte, hanem külföldön is.

     Pénteken Sólyom László köztársasági elnök részt vesz a Magyar Tudományos Akadémián megrendezendő megemlékezésen. Még ugyanazon a napon emlékérmeket ad át az 1956-os kitüntetetteknek Budapesten, a Bourbon-házban.
     Vasárnap Sólyom László részt vesz a külföldi állam-, illetve kormányfők jelenlétében tartandó rendezvényeken. Állami kitüntetések ad át az Országházban, majd részt vesz a műegyetemi megemlékező ünnepségen. Kora este a köztársasági elnök beszédet mond a Magyar Állami Operaházban.
     Hétfőn, október 23-án a köztársasági elnök részt vesz az 1956-os ünnepi rendezvényeken a Kossuth Lajos téren, a Parlamentben és a Vértanúk terén.
     A rendezvénysorozat a Magyar Köztársaság állami lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődik 10 órakor a Kossuth Lajos téren. Ezután a vendég állam-, illetve kormányfők, valamint a meghívást kapott közjogi méltóságok elhelyezik az emlékezés virágait az 1956-os emlékműnél, majd kezdetét veszi a Budapest ,56 Szabadságfórum a Parlament Felsőházi termében. Sólyom László délután részt vesz a Nagy Imre szobor megkoszorúzásán a Vértanúk terén, majd az 56-os emlékmű avatásán a Felvonulási téren.
     Szerdán, október 25-én az államfő külföldi programjaként felszólal az Európai Parlament ünnepi ülésén. Sólyom László október 27-én a németországi Frankfurt am Main-ba utazik, ahol részt vesz az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából tartandó ünnepi megemlékezésen.
     Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap részt vesz a Parlamentben az állami kitüntetések átadásán, illetve jelen lesz a Szent István bazilikában az ünnepi ökumenikus istentiszteleten. A kormányfő ugyancsak ott lesz a Magyar Állami Operaházban rendezendő díszelőadáson, amelyen Sólyom László köztársasági elnök mond beszédet. Gyurcsány Ferenc ezután a Szépművészeti Múzeumban mond pohárköszöntőt az ünnepi fogadáson.
     Október 23-án Gyurcsány Ferenc részt vesz a Kossuth Lajos téren az állami lobogó felvonásán, ezt követően beszédet mond a Parlament Felsőházi termében a Budapest ,56 Szabadságfórumon. A délután folyamán a miniszterelnök a rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájában, majd a Vértanúk terén a Nagy Imre-szobornál koszorúz. Gyurcsány Ferenc október 23-i programja a központi emlékmű avatásán, a Felvonulási téren ér véget.
     A Fidesz - közösen a KDNP-vel - Budapesten az Astoriánál tartja október 23-ai megemlékezését 16 órától. Orbán Viktor pártelnök lesz a fő szónok.
     A Fidesz előzetes jelzése szerint nem képviselteti magát azokon a központi megemlékezéseken, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszédet mond, így október 23-án nem lesznek jelen Parlament Felsőházi termében, ahol a Budapest ,56 Szabadság Nyilatkozat elfogadása után Magyarországra érkezett a külföldi vendégek előtt szólal fel a kormányfő.
     A legnagyobb ellenzéki párt ugyanakkor részt vesz azokon a megemlékezéseken, ahol a köztársasági elnök mond beszédet, így biztosan képviseltetik magukat október 22-én a Magyar Állami Operaházban rendezett megemlékezésen, ahol Sólyom László beszél majd.
     Az MSZP, mint ahogy a korábbi években is, Kaposváron, Nagy Imre szülővárosában emlékezik az 1956-os forradalomra. A pénteki fáklyás felvonás után Hiller István, az MSZP elnöke mond beszédet. A párt szombati budapesti kongresszusán is megemlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójáról.
     Az SZDSZ, ahogy minden évben, idén is a 301-es parcellánál tart megemlékezést október 23-án délután egy órakor. A kisebbik kormánypárt képviselői emellett részt vesznek a központi ünnepségeken is.
     A Magyar Demokrata Fórum a budapesti Széna téren tartja évfordulós megemlékezését. A vasárnap délután fél 5-től kezdődő eseményt az MDF budapesti és II. kerületi szervezete rendezi. A helyszínen megemlékezők között lesz Dávid Ibolya, a párt elnöke, Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke és Fónay Jenő, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének elnöke. A párt a Tildy Alapítvánnyal közösen avat emléktáblát Tildy Zoltán emlékére október 23-án a II. kerületi Keleti Károly utcában. Az október 23-i műegyetem-rakparti állami megemlékezésen, az 1956-os emlékmű avatásán részt vesz Boross Péter volt miniszterelnök is.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának