Hírek (2006)
Október 19., csütörtök


Az ifjú kereszténydemokraták szerint nem készül el időben a fővárosi ,56-os emlékmű

     Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Nem készül el időben az 1956-os forradalom fővárosi emlékműve az ifjú kereszténydemokraták szerint, a tervezők viszont állítják, hogy határidőre átadják a Felvonulási téri szoborcsoportot.

     "Október 23-ára illet volna a fővárosnak egy kész emlékművel köszönteni a forradalmat. Ez sajnos nem sikerült" - mondta Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
     A Kereszténydemokrata Néppárt fővárosi képviselője szerint sem a műszaki átadásra, sem az október 23-ai évfordulóra nem tudják átadni a szoborcsoportot.
     A politikus plágiummal vádolta meg az alkotókat, szerinte a budapesti szoborcsoport a holokauszt zsidó áldozatainak emlékére épített berlini emlékmű koncepciójának "ötlettelen, fantáziátlan" utánzata. Rétvári Bence felvetette: az építkezés során "talán engedély sem volt" arra, hogy egy régi szökőkutat elbontsanak a helyszínről.
     Az IKSZ elnöke szerint a köztéri emlékműnek "semmi köze a magyar történelemhez, főleg 1956-hoz". Nehezményezte, hogy nincs semmi "nemzeti ötlet" az emlékműben, amelynek tervezőiről úgy vélekedett, hogy nekik "semmit nem jelent 1956".
     Az emlékmű nemcsak az 1956-os forradalomra utal, hanem egy tárgyiasult felkiáltójele annak, hogy "hazugsággal nem lehet egy országot vezetni" - mondta az MTI megkeresésére a szoborcsoportot tervező i-y alkotócsoport Kft. egyik tagja. Emődi-Kiss Tamás hangsúlyozta: péntekre, az eredeti tervnek megfelelően elkészül az emlékmű, nincs akadálya annak, hogy október 23-án hivatalosan is felavassák azt.
     A tervező visszautasította a plágium vádját.
     Hozzátette: alkotásukkal a jövőnek is szerettek volna üzenni, nemcsak az 50 évvel ezelőtti eseménynek kívántak emléket állítani. Megjegyezte: a KDNP politikusa által említett szökőkút elbontására volt engedélyük, ugyanakkor maguk tettek javaslatot arra, hogy a kutat helyezzék át a Városliget egy másik pontjára. Végül is azt a Főkert Rt. munkatársai valóban "szétbontották" - mondta.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának