Hírek (2006)
Október 19., csütörtök


Az ,56-os forradalom után üldözött bírákra emlékeztek Szombathelyen - Lomnici

     Szombathely, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Az 1965-os forradalom és szabadságharc eszméivel való azonosulásuk miatt üldöztetést és börtönbüntetést szenvedett bírákra emlékeztek csütörtökön Szombathelyen, a Vas Megyei Bíróságon.

     A bíróság dísztermében tartott emlékülésen Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke beszédében rámutatott: "a magyar bíróságoknak sajnálatos módon szerepe volt az 1956-os forradalom kitörésében és a forradalom leverését követő megtorlásokban is".
     Emlékeztetett: az 1950-es években Magyarországon mintegy másfél millió embert ítéltek el ártatlanul, olyan bűncselekmények miatt, amelyeknek lényegét józan ésszel ma már nem is nagyon tudjuk megérteni, például tiltott felhalmozás, tiltott vágás és más koholt vádak, ma már nevetségesnek tűnő kitalált bűncselekmények miatt. Természetesen az embereket az ilyen ítéletek elkeserítették, mert úgy érezték, hogy a bíróságok nem az ő érdekeiket védik.
     "Nagyon fontos ugyanakkor, hogy az 1956-os forradalom sok bíróságon, így a szombathelyi bíróságon is a forradalom gondolatának, eszméinek érvényesülését eredményezte" - mondta.
     Utalt rá, hogy a forradalom utáni megtorlás a bíróságokat is érintette, hiszen több száz bírót bocsátottak el, és a "bírák becsületére legyen mondva", hogy sokan nem voltak hajlandóak részt venni a megtorlásokban, a hatalmat kiszolgáló igazságtalan ítélkezésben sem.
     "Büszke vagyok arra a Legfelsőbb Bíróság elnökeként, hogy 1956 után a bírói kar fele hagyta ott állását, vállalta az egzisztenciális bizonytalanságot, az ezzel járó veszélyeket, a zaklatást azért, mert nem akart ártatlanul embereket elítélni" - jelentette ki Lomnici Zoltán.
     Laky Ferenc, a Vas Megyei Bíróság elnöke előadásában három szombathelyi bíró, Augusztinovitz István, Szenkovits Tibor és Unger József életútját ismertette. Mindhárman azonosságot vállaltak 1956-ban a forradalom eszméivel, tagjai voltak a bíróságon megalakult forradalmi bizottságnak, a forradalom napjaiban lelkiismeretük parancsára vállalt szerepük miatt azonban a forradalom leverése után üldöztetést, majd többévi börtönbüntetést szenvedtek el.
     A Vas Megyei Bíróság aulájában az ünnepség záróakkordjaként leleplezték, majd megkoszorúzták Augusztinovitz István, Szenkovits Tibor és Unger József emléktábláját.
     (FOTÓ)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának