Hírek (2006)
Október 19., csütörtök


Kultúra - Horvát könyv 1956-ról

     Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Djordje Zelmanovic (1919-2004) újságíró Madjarska jesen (Magyar ősz 1956) címmel megjelent, 56-os magyarországi tudósításait tartalmazó kötetet csütörtökön mutatták be Zágrábban a magyar és az osztrák nagykövet jelenlétében.

     Djordje Zelmanovic 1956-ban a Vjesnik című napilap speciális kiküldött tudósítója volt Magyarországon, augusztus végén Rajk Lászlónéval készített interjút, amelyet szerb-horvátból az akkori Magyar Távirati Iroda lefordított, és így az összes magyar újságban megjelent a beszélgetés.
     Xenia Detoni, aki a kötetet sajtó alá rendezte, elmondta az MTI-nek, hogy Zelmanovic tudósításaiból azokat válogatták össze, amelyek 1956. november 4-vel zárulnak. Akkor ugyanis a Magyarországon dolgozó valamennyi jugoszláv újságíró a jugoszláv nagykövetségen keresett menedéket. Akkor érkeztek a követségre, amikor Nagy Imre és munkatársai. Az eseményről nem számolhattak be lapjaiknak, mert a nagykövet hírzárlatot rendelt el. Nagy Imre olyan sebtében érkezett, hogy Zelmanovic kölcsönözte neki a borotváját. Arról sem tudósíthattak, hogy az épületre leadott géppuska sorozat megölte Milenko Milovanov 28 éves sajtóattasét, aki egy hónnappal halála előtt érkezett Budapestre, első diplomáciai állomáshelyére. Djordje Zelmanovic ezeket a történeteket 20 évvel ezelőtt részletesen megírta, és a Danas című, befolyásos hetilap 16 folytatásban közölte.
     A neves újságíró első tudósítását Szegedről, a munkástanácsok üléséről adta október 28-án. Az első jugoszláv újságíró volt, aki repülőstoppal bejutott Budapestre. Szegedről egy postagép személyzete fogadta be egy macedón tudósítóval együtt. Budaörsön landoltak, és a nagykövetség gépkocsiján mentek be a városba.
     A Magyar ősz című könyv szerkesztője azt is elmondta, hogy ez az egyetlen horvát nyelven megjelent kötet 1956-ról. Az előszót Tvrdko Jakovina horvát történész írta, Rainer M. János, az ,56-os Intézet igazgatója, ugyancsak történész, a Zelmanovic szövegeket elemezte, E. Fehér Pál: Zelmanovic és a magyarok címmel írt portrét róla.
Djordje Zelmanovic a vajdasági Temerinben született, édesanyja magyar, édesapja szlovák származású. Az egykori Jugoszlávia, majd Horvátország egyik vezető újságírója volt. A Vjesnik című napilap szerdai mellékletét alapította és szerkesztette, ez a lap a 60-as, 70-es években a jugoszláv kulturális élet meghatározó szereplője volt. Indiában és két alkalommal a Német Szövetségi Köztársaságban volt állandó tudósító. Kiválóan beszélt magyarul és haláláig, 15 éven át tudósította Zágrábból a Népszabadság című napilapot.
     Egy vele készített interjúban azt mondta, hogy az 1956-os magyarországi tudósítói státusa egész további szakmai- és magánéletét meghatározó élmény volt.
      A kötetet a zágrábi Fraktura Kiadó gondozta. Ez a könyves ház több mint tíz magyar szépirodalmi művet, köztük Kertész Imre, Esterházy Péter és Darvasi László írásait adta ki horvát nyelven.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának