Hírek (2006)
Október 19., csütörtök


A külföldi egyetemeken is megemlékeznek az 1956-os forradalomról

     Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Számos külföldi egyetemen is megemlékeznek az 1956-os magyar forradalomról az elkövetkezendő napokban, hetekben - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet, amely a külföldi egyetemeken magyar nyelvet és kultúrát oktató vendégtanárok hálózatát irányítja.

     Lauter Éva főigazgató összegzése szerint az intézeti oktatók szervezésében pénteken a franciaországi Strasbourgban, a Marc Block Egyetemen tartanak megemlékezést; a rendezvényen fellép a debreceni Évezred és a Keleti Folk néptánccsoport.
     Krakkóban, a Jagello Egyetemen október végéig látható A szabadság reménye - 1956 - magyar forradalom című kiállítás. Ugyanitt rendezik meg október 25-től az 1956 októbere - ahogy mi látjuk című tudományos diákkonferenciát. Az intézmény filológiai tanszéke ad majd helyet a Lengyel tollal a magyar 56-ról című rendezvénynek, amelynek keretében a tanszék hallgatói lengyel költők verseit adják elő az ötven évvel ezelőtti magyarországi eseményekről.
     Az oroszországi Szentpéterváron Forradalmak Kelet-Európában címmel tartanak nemzetközi tudományos konferenciát a Szmolnij Intézetben, az évfordulóra időzítve.
     A szlovákiai Eperjesen, a Maléter-házban felavatják az 56-os mártír, Maléter Pál emléktábláját. A finnországi Jyva:skyla:-i Egyetemen november 11-ig tekinthető meg az az 1956-os tematikájú kiállítás, amely korabeli magyar fotókból és a finn sajtóban megjelent akkori reakciókból és kommentárokból válogat. A szlovéniai Maribor egyetemén ,56 az irodalom tükrében címmel rendeznek beszélgetést.
     A bulgáriai Szófiában és Plovdivban október végén a budapesti bolgár Malko Teatro társulat egy 56-os színpadi összeállítással vendégszerepel. November 15-én a Szófiai Ohridi Szt. Kelemen Egyetemen Fordítás és kultúra címmel rendeznek konferenciát, az egyik szekcióban szintén az 1956-os magyarországi eseményekkel foglalkoznak.
     A kínai fővárosban, a Pekingi Idegenforgalmi Egyetemen előadást tartanak az 1956-os forradalomról a magyar szakos hallgatóknak.
     A franciaországi Lille-ben, a Charles-de Gaulles Egyetemen október 23-án este ,56-os filmeket és más dokumentumokat mutatnak be.
     Az intézet oktatóhelyein kívül a németországi Göttingeni Egyetem magyar lektorának szervezésében a Grenzlandmuseum 1956-os kiállításnak ad otthont november elejétől. A kiállítás anyagát többek közt a göttingeni egyetemi könyvtár és a kiskunmajsai 56-os Múzeum adta kölcsön.
     Az 1956-os magyar forradalom története és előzményei címmel október 27-én az évtizedek óta Németországban élő nyugdíjas egyetemi professzor, Futaky István, az 1956-os magyarországi események egyik tanúja tart előadást a göttingeni egyetem könyvtárában.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának