Hírek (2006)
Október 20., péntek


Soós-sors: bolond lánytól bolond asszonyig

     (MTI-Press) - Soós Edit egykor sztár volt. Nem a mai értelemben vett felkapott sztárocska, hanem ragyogó tehetségű színésznő, aki számtalan film- és színpadi szerepében bizonyította, hogy egyenrangú társa a legnagyobbaknak. Ennek ellenére hivatalos elismeréshez öt évtizedes színészi pályafutása alatt alig jutott, mert "véletlenül" forradalmár lett 1956-ban.

     Díjakkal nem dicsekedhet Soós Edit, pedig jó néhányszor felterjesztették művészeti kitüntetésre. Egyetlen trófeája az 1969-es Magyar Játékfilmszemlén, az Ismeri a szandi mandit? című filmben nyújtott alakításáért a legjobb színésznőnek megszavazott különdíj. Pedig színpadi alakításaiért is megérdemelt volna legalább egy Jászai-díjat. Hiszen olyan nagy szerepekben nyújtott kiemelkedő teljesítményt, mint Puck, Kocsma Jenny, Eliza, Kleopátra, Bolond lány.
     Hogy miért mellőzték a hatalmasságok, miért maradt ki mindig a plecsniosztogatásból? Sokszor feltette magának és másoknak is ezt a kérdést. Aztán megtudta a választ: az 1956-os forradalomban való viselkedése miatt.
     - Véletlenül lettem forradalmár, úgy, hogy nem is tudtam róla. 1956 októberében egy ismerősöm elvitt egy olyan társaságba, ahol forradalmi kiadványt szerkesztettek. Beszélgettünk erről-arról, magam is hozzászóltam a témákhoz. Nem kis meglepetésemre a forradalom után engem is perbe fogtak azzal a váddal, hogy részese voltam a forradalmi kiadványoknak, benne voltam a szerkesztőbizottságban. Forradalmárként kezeltek, ami hízelgett a hiúságomnak, nem is tiltakoztam élénken ellene.
     Nem ítélték el, büntetése az lett, hogy jó ideig persona non grata lett a művészvilágban. Évekig nem kapott filmszerepet, nem hívták a rádióba, a tévébe sem.
     - Forradalmiságomnak jó ideig ittam a levét. Ráadásul, még valamit elkövettem. A Nemzeti Színház öltözőfolyosóján szembe jött velem egy tömör bajszú férfi, aki, mikor elhaladt mellettem, a fenekemre csapott. Felháborodottan rávágtam a kezére. Később tudtam meg, hogy ez a férfi a magyar kultúra mindenható ura, Aczél György volt. Ezek után már nem is csodálkoztam, hogy mindig kihúztak a kitüntetésre javasolt művészek listájáról.
     Soós Editről régóta nem hallani. Tizenkét évvel ezelőtt lépett legutóbb színpadra, a Katona József Színházban. Elfelejtették... De szerencsére nem mindenki. Az utóbbi időkben több filmrendező is dolgozott vele, tavalyelőtt például Ragályi Elemér hívta meg a Csudafilmbe, ahol egy hajléktalan öregasszony szerepét bízta rá.
     Most újra forgat Ragályival. A Fekete fehér televíziós film lesz, amelyben egy bolond öregasszonyt játszik.
     - Szép karrier, eljutottam a Bolond lánytól a bolond öregasszonyig. De nem panaszkodom, jó kis karakterszerep ez.
     Soós Edit a napokban a Színművészeti Egyetemen átvehette az aranydiplomáját, hiszen 1956-ban, ötven éve végzett a Színművészetin.
     - Furcsa osztályba jártam. Vagy harmincan kezdtünk, végül heten maradtunk. Én voltam az osztályban az egyetlen nő, így remek dolgom volt. A fiúk elkényeztettek. Mindenkivel eljátszottam Júliát, hat Rómeó volt szerelmes belém. Mivel már főiskolásként filmeztem, nekem mindig volt pénzem. A fiúknak vittem libatöpörtyűt és más finomságokat uzsonnára. Az aranydiploma kiosztásánál újra találkoztam ezekkel a régi fiúkkal, akik már mind nyugdíjasok. Egyikükből sem lett ismert, nagy színész. Aki pedig az lett, már jó pár esztendeje nincs köztünk. Őze Lajos nem érhette meg ezt a szép jubileumot.
Kemény GyörgyHírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának