Hírek (2006)
Október 20., péntek


Forradalom a könyvespolcokon

     (MTI-Press) - Bizonytalan, sikerül-e 1956 méltó megünneplése. Rendezvények várakoznak, lehet, hogy elmaradnak. Vannak az évfordulóra időzített filmek, amelyekről legutóbb egy esztéta azt mondta, fél, hogy felhígul a forradalmi eseményeket feldolgozó filmek piaca. És mi a helyzet a könyvekkel?

     Az elmúlt hónapokban a Líra és Lant cégcsoporthoz tartozó kiadóknál megjelent 1956-tal kapcsolatos könyvek száma száz-százhúsz - tudtuk meg Kolosi Beától, a zrt. marketingigazgatójától. Szerinte ez a mennyiség jóval több annál, mint amennyire a piac igényt tart: csak néhány könyv fogy jelentős példányszámban.
     - Dokumentumregény, memoár, szépirodalom. Melyek a legkeresettebbek?
     - Leginkább a memoárok és fényképalbumok fogynak. Az 1956-tal valamilyen formában foglalkozó kötetek közül a legnépszerűbbek: Moldova György Kádár Jánosról szóló könyve, Csics Gyula: Magyar forradalom - egy 12 éves fiú 56-os naplója és Orbán Éva: Amit 56-ról mindenkinek tudni kell. A szépirodalomi művek közül Márai Sándor: A forradalom előérzete és Mezei András: Szerencsés Dániel című regényét emelném ki.
     Az Alexandra könyvkiadónál csak egy 56-tal kapcsolatos könyv jelent meg, Faludy György kötete.
     - Pontosítanék: két könyvünk jelent meg, illetve fog megjelenni a témakörben. Már kapható Faludy György és Faludy Zsuzsa: a forradalom emlékezete című kötete, és újra kiadjuk Szőcs Géza Liberté ,56 című munkáját - mondta Gyuricza Eszter kiadóvezető. - A Faludy-kötet 1956 félszázados évfordulójának állít emléket, Faludy György közéleti témájú publikációinak és nemegyszer nyersen őszinte lírájának ötvözete. A gyűjteményt a szerző második feleségének, Faludy Zsuzsának az írásai teszik teljessé. Ez a kötet az utolsó, amelyet a történelem viharai közepette humanista elveihez mindvégig rendületlenül hű költő-író-műfordító állított össze.
     - Véleménye szerint jó-e, ha az évfordulóra sok könyv jelenik meg?
     - Mindenképpen jónak tartom, ha az évforduló apropóján kulturális emléket bemutató kötetek jelennek meg. Az olvasók majd eldöntik, melyik kiadványt veszik meg könyvespolcukra.
Hamary DénesHírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának