Hírek (2006)
Október 20., péntek


Civil szervezetek megemlékezései az 1956. évi forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából

     Budapest, 2006. október 20., péntek (MTI) Közös ünnepséget rendeznek a Szabadságharcos Közalapítvány szervezetei ma délután Budapesten a Bourbon Házban, az eseményen beszédet mond és kitüntetéseket ad át Sólyom László köztársasági elnök.

     Délelőtt Demszky Gábor főpolgármester tart ünnepi beszédet a forradalom 50. évfordulója alkalmából az 1956-os Emlékbizottság által odaítélt Szabadság Hőse Emlékérmek átadásán. A kitüntetéseket a főpolgármester az ’56-os forradalom és szabadságharc mintegy kétszáz budapesti hősének adja át a Főpolgármesteri Hivatal dísztermében
     Vasárnap posztumusz a II. kerület díszpolgárrá avatják Nagy Imrét a kerületi önkormányzat ünnepi képviselőtestületi ülésén. Az eseményen részt vesz a Széna Téri Bajtársak Közössége is.
     Vasárnap lengyel nagymisére kerül sor a kőbányai lengyel plébánia templomban. A lengyelországi küldöttséget az ,56-os Magyarok Világszövetsége fogadja. A szervezet emlékező felvonulását is rendez korabeli teherautókkal Budapesten, a menet a Műegyetem főépületétől indul.
     Az 1956 Alapítvány és az Élő 56 programjai október 23-án koszorúzással kezdődnek a Hősök terén. Ezt követően nagygyűlést szerveznek a Bem téren, majd a Rákoskeresztúri Köztemetőben emlékeznek meg 1956 áldozatairól.
     A szervezetek délután a Zeneakadémián, este a Magyarok Világszövetségének színháztermében rendeznek ünnepséget.
     Hétfőn délután kettő órakor kezdődik a Corvin közi nagygyűlés a Corvin Közi Bajtársi Közösség, a Pesti Srácok Szövetségének és az ,56-os Magyarok Világszövetségének szervezésében.
     A szervezet október 23-án este megemlékezést és koszorúzást rendez Mansfeld Péter szobránál a budai Veronika parkban.
     Október 24-én az ,56-os Magyarok Világszövetsége és a Corvin közi Bajtársi Közösség kitüntetéseket ad át Budapesten.
     Október 25-én az 1945-1956 közötti magyar Politikai Elítéltek Közössége az ÁVH-s sortűz áldozataira emlékezik, az esemény helyszínén, a Kossuth Lajos téren.
     Az MTI által megkérdezett szervezetek közül a központi ünnepségeken nem vesz részt az 1956-os Magyarok Világszövetsége, 1945-1956 közötti magyar Politikai Elítéltek Közössége, valamint a Történelmi Igazságtétel Bizottság. Elmegy viszont az állami megemlékezésekre az 56-os Szövetség és a Széna Téri Bajtársak Közössége.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának