Hírek (2006)
Október 20., péntek


A Szabadság Hőse Emlékérmek átadása a fővárosban

     Budapest, 2006. október 20., péntek (MTI) - 1956 eszméinek egy része, mint a nemzeti függetlenség és a többpárti demokrácia napjainkra megvalósultak, de "a társadalmi igazságosság és szolidaritás" eszméinek megvalósításáért még rengeteget kell dolgoznunk - jelentette ki Demszky Gábor az 1956-os Emlékbizottság által adományozott Szabadság Hőse Emlékérem budapesti díjazottjainak tartott pénteki ünnepségen.

     A több mint 170 fővárosi díjazott között szerepelt Göncz Árpád, Boross Péter, Király Béla, Mécs Imre, Vitányi Iván, Litván György, Kende Péter, Mészáros Márta, Pomogáts Béla, Darvas Iván, Fónay Jenő, Rácz Sándor, Kopácsy Sándorné és Vásárhelyi Miklósné is.
     Demszky Gábor köszöntőjében pályafutása legnagyobb megtiszteltetésének nevezte, hogy ő adhatja át a forradalom 50. évfordulóján a Szabadság Hőse Emlékérmeket.
     A főpolgármester rámutatva, hogy Budapest a szabadság fővárosa, emlékeztetett arra, hogy 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben is Budapest utcáiról indult útnak a diktatúrák elleni fellépés, harc. Úgy vélte, hogy e három budapesti forradalmi esemény közül az 50 évvel ezelőtti volt a legnagyobb hatású, a legdrámaibb, a legkatartikusabb és a legtragikusabb is. Hangsúlyozta: "a dicső 1956-os forradalom Magyarországnak a századforduló óta tartó negatív külföldi megítélését pozitív előjelűvé változtatta".
     Demszky Gábor elmondta, hogy a katonailag elbukott forradalmat "példátlan megtorlás" és több évtizedes elnyomás követte. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a forradalmárok hősi tettei mégsem voltak hiábavalók. Példájukból erőt merített a kelet-német, a lengyel, a cseh, a szovjet és a magyar demokratikus ellenzék is, a fennálló diktatúra elleni illegális küzdelméhez. Hozzátette: az 1956-os forradalmárok nélkül "nem került volna sor 1989-1990-ben hazánknak a szovjet megszállás és a bolsevik diktatúra alóli felszabadulására".
     A főpolgármester hangsúlyozva, hogy a társadalmi igazságosság és a szolidaritás eszméjének megvalósításáért még sokat kell tenni, kijelentette: "ami e téren Budapest vezetésén múlik, azt meg fogja tenni a jövőben is".
     Demszky Gábor "személyes vallomásaként" elmondta, hogy ő maga is több mint egy évtizedig küzdött a "bolsevik diktatúra" ellen. Ennek során "azért én tudtam, hogy nagy valószínűséggel állásvesztést, nyomort, megfigyelést, követést, fenyegetést, egy-egy verést és legeslegrosszabb esetben néhány év börtönt kockáztatok. Önök viszont az életüket tették kockára a magyar demokráciáért és szabadságért, amiért köszönet és elismerés jár - mondta.
     (FOTÓ)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának