Hírek (2006)
Október 20., péntek


Sólyom László köszönetet mondott az amerikai elnöknek

     Budapest, 2006. október 20., péntek (MTI) - Sólyom László magyar államfő pénteken levélben mondott köszönetet az Amerikai Egyesült Államok elnökének a döntésért, amellyel George W. Bush 2006. október 23-át az elismerés napjának nyilvánította.

     "Mi magyarok valamennyien nagy megelégedéssel olvastuk az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc ötvenedik évfordulója alkalmából kibocsátott proklamációját, amelyben 2006. október 23-át az elismerés napjává nyilvánítja, az ötven év előtti véres és felemelő napok emlékére" - írta a Magyar Köztársaság elnöke a levélben, amelynek szövegét hivatalának sajtófőosztálya az MTI-hez is eljuttatta.
     Sólyom László úgy fogalmazott: "Tudatni kívánom, magyar honfitársaimat mélyen megindította az Ön nemes gesztusa, amely nemzeteink szoros barátságát, egyre kiterjedtebb kapcsolatait bizonyítja, és az amerikai nép elismerését fejezi ki a zsarnokság igájának lerázásáért indított hősi harcunk iránt".
     A köztársasági elnök kiemelte, hogy 1956 emléke, amikor egy kis nemzet bátran felkelt a brutális kommunista diktatúra túlerejével szemben, örökké élni fog Magyarországon.
     "E történelmi esemény új jelentőséget nyer, ahogy szerte a világban egyre több nép fejezi ki vágyát, hogy szabad társadalomban élhessen. Magyarország büszke rá, hogy az Egyesült Államokkal közösen hozzájárul a demokráciáért küzdő valamennyi erő megsegítéséhez" - olvasható a levélben, amelyben a magyar államfő kifejezésre juttatta azt is: várakozással néz közös munkájuk elé, a kétoldalú kapcsolatok elmélyítése, a közös célok elérése, egy biztosabb és jobb világ érdekében.
     George Bush az 1956-os magyar forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából szerdán köszöntötte nyilatkozatban a magyarokat, akik szabadságukért harcolva szembeszálltak a szovjet birodalommal. Az amerikai elnök az évforduló tiszteletére az elismerés napjává nyilvánította október 23-át, arra ösztönözve az amerikaiakat: az alkalomhoz méltó ünnepségekkel és rendezvényekkel emlékezzenek meg erről a napról.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának