Hírek (2006)
Október 20., péntek


1956 - Kiosztotta díjait a Németh László Kulturális Alapítvány

     Budapest, 2006. október 20., péntek (MTI) - Az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulója alkalmából kiírt irodalmi és zenei pályázat győzteseinek járó díjat pénteken adta át a Németh László Kulturális Alapítvány az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

     A Alapítvány tavaly hirdette meg a pályázatot az 1956-os forradalom és szabadságharc máig élő hatásának komolyzenei és irodalmi művekben történő megjelenésére.
     Az irodalmi pályaművek elbírálásában részt vett Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke, aki a díjkiosztón elmondta: 48 alkotás érkezett a pályázatra, köztük nagyon sok jó minőségű. A zsűri az első díjat Balogh Elemérnek ítélte oda, A tanár úr című regényéért.
     A szerző, aki maga is résztvevője volt a forradalomnak az MTI-nek elmondta: több éven át készülő munkája a forradalomról szól, melynek egyik főszereplője Brusznyai Árpád, volt osztályfőnöke, a Veszprém megyei Forradalmi Bizottság elnöke, akit halálra ítéltek. Másik főszereplője ő maga és osztálytársai, barátai.
     A második díjat Merenics Éva kapta, aki pályaművében azt próbálta szemléltetni, hogy a 80-as évektől napjainkig hogyan viszonyulnak az emberek a forradalomhoz, művének '56-os naplóm címet adta.
     A harmadik helyezett Sebő József Moirák című dokumentumdrámájában ugyancsak Brusznyai Árpádról írt. Az MTI-nek elmondta: korábban írt már egy dokumentum könyvet az egykori tanárról, és felmerült benne, hogy története drámába való, így született meg a mű, amit beküldött a pályázatra.
     A díjkiosztón Dubrovay László, zeneszerző értékelte a pályázatra beérkezett zenei műveket. Elmondta: a hét alkotás között a zsűri nem talált igazán kiemelkedő műalkotást, ezért első díjat nem adtak. A másodikat Nógrádi Péter, míg a harmadikat Volter Kálmán kapta meg.
     Nógrádi Péter Magyar Requiem című művét a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara ünnepi hangversenyen mutatja be a Budapesti Olasz Kultúrintézetben november 20-án este fél hatkor.
     Az oklevélen túl az első díjjal 1 millió forint, a másodikkal 600 ezer, míg a harmadikkal 400 ezer forint jutalom járt.
     A rendezvényen Pálinkás József, a Németh László Kulturális Alapítványt alapító tagja, volt oktatási miniszter mutatta be az alapítványt. Elmondta: 2004-ben hozták létre azért, hogy lehetőséget teremtsenek olyan célok megvalósítására, melyek hozzájárulnak a magyar kultúra alkotásainak létrejöttéhez, bemutatásához.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának