Hírek (2006)
Október 20., péntek


Fidesz - október 23-án kiderül, folytatódnak-e a Kossuth téri gyűlések

     Budapest, 2006. október 20., péntek (MTI) - A Fidesz október 23-i budapesti megemlékezésén jelentik be, hogy a párt folytatja-e Kossuth téri demonstráció-sorozatát - mondta az MTI kérdésére Szijjártó Péter szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján.

     Mint mondta, október 23-ig megszületik ebben a kérdésben a döntés, így hétfőn, a Fidesz Astoriánál tartandó megemlékezésén ezt közölni fogják.
      Az MTI információi szerint a Fidesz a rendőrségen november 4-ig jelentett be rendezvényt a Kossuth térre, így elméletben lehetősége van folytatni az október 6-án megkezdett mindennapos demonstrációkat. Az ellenzéki párt az 1956-os forradalom 50. évfordulójára szervezett állami megemlékezésekre tekintettel csütörtöki gyűlése után bontotta le a Parlament előtt felállított színpadot.
      A Fidesz tehát szokásos Kossuth téri gyűlései helyett pénteken 17 órára a Terror Háza elé várja az embereket, ahol a Pesti srácok című kiállítás megnyitója és mécsesgyújtás után beszédet mond Balázs Piri László, az 1956 Alapítvány kurátora, Karátson Gábor író-festőművész és Schmidt Mária, a múzeum igazgatója. Ezzel párhuzamosan Óbudán a Tímár utcai HÉV-megállónál az ország legmagasabb zászlórúdját avatják, itt felszólal Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, és Wittner Mária 56-os halálraítélt, fideszes országgyűlési képviselő is.
     A legnagyobb ellenzéki párt szombaton 16.30-ra az óbudai önkormányzat ünnepségére hívja az embereket, a Péter-Pál templomhoz, ahol Bús Balázs fideszes polgármester szólal fel, vasárnap 17 órára pedig a Bem térre, a Rákóczi Szövetség megemlékezésére várják az ünneplőket.
     Szijjártó Péter ismertetése szerint a Fidesz október 23-án 16.00 órakor az Astoriánál kezdődő rendezvényén Orbán Viktor pártelnök mellett még hárman szólalnak fel: Kárpáti György, az 1956-os melbourne-i olimpián győztes magyar vízilabda válogatott egykori tagja, Milován Sándor, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, valamint Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke.
     A péntek délelőtti helyszínbejáráson kiderült, hogy a Rákóczi út felé néző színpadot a Kossuth Lajos utcában, a lebontott Úttörő Áruház közelében állítják fel.
     A színpad építése miatt hétfőn 11.00. órától lezárják a Kossuth Lajos utca Budára vezető oldalát, 15.00. órától pedig teljes lesz a forgalomzár az Astoria környékén.
     A Fidesz arra kéri a résztvevőket, hogy a rendezvény helyszínét ne a Ferenciek tere, hanem a Blaha Lujza tér, a Deák tér vagy a Kálvin tér felől közelítsék meg, 15.00 óra, vagyis a forgalomzár beállta után. A szervezők szerint több kivetítőn is figyelemmel lehet majd kísérni a műsort és a szónokok beszédeit.



Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának