Hírek (2006)
Október 20., péntek


Emlékpénz - Az MNB új forgalmi pénzei az 1956 évfordulójára

     Budapest, 2006. október 20., péntek (MTI) - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója tiszteletére kibocsátotta az 50 forintos érme és az 500 forintos bankjegy emlékváltozatát, az érmék 2 millió, a bankjegyek 15 millió példányban kerülnek forgalomba.

     A Magyar Nemzeti Bankban az '56-os forradalomra és szabadságharcra emlékező ünnepség keretében mutatták be az emlékpénzeket.
     Az ünnepség keretében leplezték le azt a domborművet, amely Magyar Nemzeti Bank azon alkalmazottainak, dolgozóinak állít emléket, akiket 1945 és 1960 között politikai okokból üldöztek.
     A felavatott dombormű az őket ért méltánytalanságokra, az elszenvedett megpróbáltatásokra emlékeztet, utalásokat tartalmaz az aranyvonat kísérőire és az akkori embertelen diktatúra többi áldozatára, a politikai üldöztetéssel együtt járó létbizonytalanságra, a kilátástalanságra, ugyanakkor a helytállásra is. A dombormű Szöllőssy Enikő szobrászművész alkotása.
     Az emlékpénzek kibocsátása 2002-ben kezdődött, amikor is a jegybank a 100 forintos Kossuth érmével indította el azt a gyakorlatot, hogy valamely jelentős évforduló alkalmából egy-egy forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátja.
     A következő évben, 2003-ban Deák Ferenc portréja került a 20 forintos forgalmi érmékre, 2004-ben Magyarország európai uniós csatlakozásáról emlékezett meg a jegybank az 50 forintos érméken, 2005-ben József Attila születésének 100. évfordulója alkalmából bocsátott ki az MNB 10 forintos, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 15 éves fennállására pedig 50 forintos érméket. Idén a Magyar Vöröskereszt fennállásának 125. évfordulóját 50 forintos érmével köszöntötte.
     Az 1956-os forradalomra emlékező érmék névértékes oldala, illetve a bankjegyek előlapja megegyezik a forgalomban lévő 50 forintosok névértékes oldalával, illetve a bankjegyek előlapjával. A hátoldalon azonban egységesen az Országház épületének a Duna felőli ábrázolása látható, az előtérben lyukas nemzeti színű zászlóval.
     Az új érmeoldalt a Magyar Pénzverő Zrt. fővésnöke, Kósa István készítette. Az új bankjegy hátoldalán látható a Helbing Ferenc rajza alapján készített reprodukció, a hátoldal képének összeállítása Pálinkás György grafikusművész munkája.
     Az 50 forintos forgalmi érmekkel és az 500 forintos bankjegyekkel a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd. A forgalomba még nem került, verdefényes érméhez, illetve hajtatlan, nyomdafriss bankjegyhez a gyűjtők az MNB pénztárában, (Budapest, Hold utca 7.) váltás útján juthatnak. Az érmékből és a bankjegyekből 12 ezer darab közös díszcsomagolásban kerül forgalomba, melyet a Magyar Pénzverő Zrt. árusít.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának