Hírek (2006)
Október 20., péntek


Sólyom László: mindenki mást akar ünnepelni - kitüntetések

     Budapest, 2006. október 20., péntek (MTI) - Az a baj, hogy mindenki mást akar ünnepelni - jelentette ki Sólyom László, mielőtt kitüntetéseket adott át pénteken, Budapesten az 56-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából.

     "Látjuk, hogy mindenki külön akar ünnepelni, és nem az a fő baj, az a baj, hogy mindenki mást akar ünnepelni, mindenki kiragad a történelemből egy neki tetsző szeletet és azt tartja az igaznak" - mondta a köztársasági elnök a Szabadságharcos Közalapítvány szervezeteinek közös ünnepségén.
     Sólyom László kiemelte, hogy a kitüntetéseket azzal az örömmel adja át, hogy itt nem a veszekedő örökösök között van, hanem az örökhagyók között.
     Boross Péter volt miniszterelnök, a közalapítvány elnöke ünnepi beszédében egyebek közt azt hangsúlyozta, hogy a forradalom nem reformmozgalom volt, hanem meg akarta szüntetni a szocializmust.
     "1956. október 23-nak az az igazi arca és jelentősége, hogy meg akarta szüntetni és nem reformálni akarta azt, amit a megelőző 11 esztendő létrehozott" - mutatott rá.
     Mint elmondta: annak idején mélyen élt a megalázottság tudata az emberek sokaságának lelkében. "Ebben a megalázott egy évtizedben gyűlt, gyűlt a harag és október 23-a többek között egy megalázott nemzet dühkitörése volt, felrobbant belülről valami" - fogalmazott.
     A köztársasági elnök - a miniszterelnök előterjesztésére - a nemzeti ünnep, október 23., az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 17. évfordulója alkalmából az 1956-os Emlékérmet adományozta 39 személynek, 10 személy posztumusz kapott 1956-os Emlékérmet, 27-en kaptak 1956-os Emléklapot.
     A köztársasági elnök - a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter előterjesztésére - a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet adományozta 13 személynek; a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet 10 személynek, és a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet 15 személynek.
     Az érdemkeresztekkel kitüntetettek között többen a Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB), a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (Pofosz), valamint az ,56-os Szövetség tagjai, vagy vezetői.
     Az ünnepségen megjelent Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Kovács Árpád, a számvevőszék elnöke, Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok biztosa, valamint Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának