Hírek (2006)
Október 20., péntek


Fotó - Szentpétery Tibor ,56-os fotói (FOTÓ!)

     Budapest, 2006. október 20., péntek (MTI) - Szentpétery Tibor 1956-ban készült fotóiból nyílt kiállítás a Budavári Művelődési Házban pénteken: a tárlat válogatás a művész által a forradalom napjaiban megörökített eseményekből.

     Szikora József, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke megnyitó beszédében elmondta: a szövetség egy olyan művész alkotásainak bemutatásával tiszteleg ,56 előtt, aki nemcsak látta az igazságot, hanem arra is talált módot, hogy másokkal is láttassa, amit ő felismert.
     A tavaly elhunyt művész ugyan nem vett részt a fegyveres felkelésben, de tudósított: ballonkabátja alatt a nyakában lógó fényképezőgéppel járta Budapest utcáit, és rögzítette a történéseket, amelyeket meg is őrzött az utókornak.
     Szentpétery Márta így emlékezett édesapjára: turistaként bejárta az egész történelmi Magyarországot, megörökítette fényképezőgépével az embereket, településeket, tájakat. Nem ment el sem az emberi, sem a természeti szépségek mellett. A II. világháborúban önként jelentkezett a frontra. A hadsereg haditudósítói pályázatára beküldött képeivel díjakat nyert, így vált haditudósítóvá és a Don-kanyari események egyik megörökítőjévé.
     "Édesapám sokáig rejtegette ezeket a felvételeket, csak 1989-ben hívta elő őket" - tette hozzá.
     A harminc fotóból álló kiállítást november 3-ig tekinthetik meg az érdeklődők.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának