Hírek (2006)
Október 20., péntek


Kiállítás - Az ötvenes években készült játékok Kecskeméten

     Kecskemét, 2006. október 20., péntek (MTI) - Az ötvenes évek gyerekjátékait gyűjtötték össze és mutatják be azon a kiállításon, mely pénteken nyílt Kecskeméten, a Szórakaténusz játékmúzeumban.

     Az intézmény év elején közzétett felhívására fél évszázaddal korábban készített gyerekjátékokat és egyéb emlékeket küldtek be. A kiállítással köszönti a múzeum az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóját.
     Többen felajánlották féltve őrzött játékaikat, de sokan csak pár hónapra adták kölcsön a szívükhöz nőtt fából készült autóikat, és saját készítésű játékaikat.
     A kiállítás dokumentumaiból kitűnik, hogy a "szocialista játékgyártás" tervszerűen épült fel. A Minisztertanács 1952 elején megtárgyalta a játékgyártás helyzetét és határozatával Játékfelülvizsgáló Bizottságot hozott létre. Mivel a bizottság munkája "kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a gyors ütemű fejlődést biztosítsa", a Minisztertanács 1953-ban Játéktervező Intézet létesítését rendelete el.
     Az intézet igazgatója, Szentesi Ferenc, 1954-ben írt jelentésében még úgy jellemezte a korszakot, hogy a játékgyártás még azon az úton haladt, "amit a tőkés rendszer jelölt ki számára", ezért szükségessé vált, hogy "a játékok egységes szempontok alapján, bizonyos mértékig központi ellenőrzés alá legyenek vonva".
     A tervezésnek meglett az eredménye, mert a korabeli újságcikk szerint közel 30 százalékkal több játékot vásároltak a szülők a gyermekeiknek egy évvel később, és a választék 120 fajta játékkal bővült. Sikerült elérni, hogy 14 százalékkal csökkenjen a játékok ára.
     Magyarországon a lemezjáték-gyártás fellendülése is 1953-ban kezdődött, amikor a Kohó és Gépipari Minisztérium úgy döntött, hogy a Lemezárúgyár legyen a magyar játékgyártás központja.
     A kecskeméti kiállításon a vonatok és tankok mellett ólomkatonák is "sorakoznak" az egyik vitrinben, de kiemelkedően sok a fából készült játék. A fából készült és gondosan lefestetett tehergépkocsi mellett fából készült mentő is található, igaz festése már nem az eredeti.
     A kiállított különböző nagyságú bababútorok mérete jól láthatóan illeszkedik a "megcélzott" korosztályhoz.
     Egy tudósítás kiemeli, hogy a szegedi Nívó szövetkezet és a Jó Pajtás szövetkezet fokozott gondot fordít a játékok szép és gondos kivitelezésére, de elmarasztalja a Játékhangszer Készítő ktsz-t, mert sok esetben "gondatlanul" készíti a gyerekek játékait.
     A Játéktervező Intézetet végül 1957. január 1-jén számolták fel, és a "feladatot" a gyártókra bízták.
     A "szocialista tervek szerint" készültek mellett a kiállításon sok olyan népi eredetű játék is látható, melyet egykor a falusi gyerekek készítettek maguknak, a kezük ügyébe került anyagokból.
     A kiállítás 2007. február 17-ig tekinthető meg.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának