Hírek (2006)
Október 20., péntek


Október 23. - Kövér László: a forradalom befejezéséhez nemzeti egység kell

     Székesfehérvár, 2006. október 20., péntek (MTI) - 1956 forradalmának befejezéséhez nemzeti egységre van szükség - mondta Kövér László pénteken Székesfehérváron, mintegy 300 főnyi hallgatóság előtt a Szent István Művelődési Házban a párt helyi szervezetének 1956-os megemlékezésén.

     1956 forradalma befejezetlen. "Bár sokunk hosszan tartó illúziója volt, de az 1989-90-es rendszerváltozás nem ennek a forradalomnak lett a folytatása " - jelentette ki a Fidesz országos választmányának elnöke.
     "1956 forradalmának befejezéséhez, az ország mai válsága megoldásához egy új, de az 50 évvel ezelőttihez hasonló, széles nemzeti összefogás szükséges" - hangsúlyozta a politikus.
     Szavai szerint a pénzügyi, gazdasági összeomlás elkerüléséhez, az ország újragyarapodását jelentő fejlődési pályára állításához és a társadalom különböző területén meglevő problémák megoldásához "szükség lett egy Kéthly Anna és Nagy Imre örökségét valóban vállaló, népéhez kötődő, nem idegen érdekeket kiszolgáló, új baloldalt is magába foglaló nemzeti egységre."
      "A vállunkra nehezedő csődtömeg egyenes következménye annak, hogy vérbe fojtották a forradalmunkat" - mondta Kövér László, majd kifejtette, a mai problémák nem érthetők meg a szocialista internacionalizmus hazugságainak számbavétele nélkül.
     Emlékeztetett az 1989-ben, Nagy Imre és mártírtársai koporsóinál elhangzott mondatokra, amelyek szerint a hatodik koporsóban az elkövetkező húsz, és ki tudja még hány évünk is ott fekszik.
     "Az 1989-ben még rettenetesen hosszúnak tűnő húsz esztendőből már több mint 17 eltelt, és rémülten kell látnunk, nemhogy a csődtömeg felszámolását nem sikerült elvégeznünk, de szüleink, nagyszüleink életének megnyomorítói már gyermekeink jövőjét árusítják ki, herdálják, zálogosítják el" - mondta.
     "Ha nem kapunk észbe, ha nem ébredünk fel, ha nem emeljük fel a fejünket, ha ez a nép (...) nem mondja ismét, hogy elég volt, akkor elődeink küzdelmei a polgárosodó Magyarországért hiábavalóak lesznek, és akkor nemzeti történelmünk egy új, immár lehet, hogy végleges zsákutcába szalad" - fogalmazott a politikus.
     Mint mondta, minden nyitott szemmel járó tisztességes jobb- és baloldali ember számára világos, "azon az úton, amelyen idáig jártunk, azokkal, akik idáig vezettek bennünket, nem mehetünk tovább. Álljanak félre, ha már segíteni nem akarnak, legalább ne ártsanak, ne tetézzék bűneiket tovább".Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának